Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато порасна, искам да стана чужденец" - вдъхновяващи истории на завърнали се емигранти

Ели Цонова: В България има огромни възможности, най-важното е мотивацията за успех

Снимка: Светослава Кузманова
"Когато порасна, искам да стана чужденец" е книга с кауза да развенчае мита, че в чужбина всичко е прекрасно, а у нас не е.

В нея има 30 истории на емигранти, които са се върнали, сред тях и на авторката Ели Цонова, която гостува в студиото на предаването "Нещо повече".

Беше ми омръзнало да слушам, че в чужбина човек може да преуспее автоматично. Идеята за книгата ми дойде през 2012-а, когато живеех в Германия. Мисля, че в крайна сметка и моят начин на мислене се промени, докато пишех книгата. Смятам, че успехът и в чужбина, и у нас, е свързан най-вече с лична мотивация, сподели Цонова.

Учех немска филология тук, после се влюбих и отидох в Германия, завърших там. Не казвам, че не ми хареса, но не ме правеше щастлива, поне градът, в който бях, не беше подходящ, разказа още Ели Цонова.

Посланието на книгата е, че връщането у дома не е крачка назад, а поредна  стъпка в пътя напред.

Бях много вдъхновена от всички истории. Желанието да оставят своя отпечатък тук обединява героите от всички истории. Според мен в България има огромни възможности и всеки от нас трябва да знае какво може, за да го прави. Ако имаме конкретна цел пред нас и я преследваме, България не е пречка, убедена е Ели Цонова.

Цялото интервю с нея чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна