Eмисия новини
от 20.00 часа

18 фотоизповеди в изложбата „Жените в градските и селските райони“

Това е предпоследна спирка за пътуващия документален проект преди кулминацията в Пловдив

Пътуващата документална фотоизложба „Жените в градските и селските райони“ се отправя към предпоследната си спирка – читалище „Възраждане 1926“ в село Карабунар, където ще остане до 14 февруари. 

Идеята за пътуващата изложба е вдъхновена от ролята на жените в обществото и в историята и от липсата на достатъчно информация за приноса на жените в нашето общество, обясни в предаването "Преди всички" Рада Еленкова от фондация „Джендър алтернативи“.

„Ежедневно се срещаме с жени, които са героини на своето време, героини на своите общности, които по една или друга причина са останали неразпознати като водещи личности“, допълни тя, визирайки жени от ромски малцинства, жени с увреждания, възрастни жени.

Изложбата цели да даде поглед върху ролята на българската жена в пет района на България – Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково.

Образите от фотографиите са открити със съдействието на читалищата по места. „Не е лесно. За това да застанеш пред камерата, пред фотообектива, се изисква известна степен и кураж – особено ако си крайно бедна жена, ако си жена с увреждания. Това са жени, които не са свикнали на такъв тип внимание. И ние разчитахме изцяло на читалищата да ни свържат с тези жени, за да можем да ги вдъхновим и мотивираме да участват в изложбата.“

В изложбата влизат 18 фотографии, съпроводени от 18 лични истории на участничките в проекта. „С техниките на устната история, тоест, конструира се една алтернативна история на официалната такава, каквато я знаем в учебниците и официалните новинарски емисии. Потърсихме тяхното мнение и гледна точка за тяхното ежедневие. Имаме изключително вдъхновяващи, на моменти много драматични истории“, разказа още Рада Еленкова. "Освен маргинализирани жени, ние всъщност имаме и лидерки на своите общности. Една от тях е певицата Валя Балканска."

Изложбата от една страна е провокативна, а от друга страна – носи социално послание: че жените и мъжете трябва да бъдат равнопоставени във всяка сфера на обществения и частния живот, подчертават от фондация "Джендър алтернативи".

Кулминацията за пътуващата изложба ще бъде на 15 февруари в Пловдив.

Още от

Пожар на сметището край Цалапица

публикувано на 20.05.19 в 19:40