Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи концерт на диригента Стилиян Киров със Софийската филхармония

Диригентът Стилиян Киров

Стилиян Киров е 34-годишен диригент със солидно образование - възпитаник на Музикалната академия в София, École Normale de Musique в Париж и най-престижното висше училище за музика в Ню Йорк - "Джулиард". Българинът вече трупа успехи в САЩ, където в момента е музикален директор на цели три състава: Илинойската филхармония в Чикаго, Symphony in C в Ню Джърси и Симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд в Калифорния.

По пътя си е срещал големи диригенти, от които е учил в личен контакт: Джеймс де Прийст, Бернард Хайтинк, Курт МазурСтилиян Киров с маестро Бернард Хайтинк (отляво) и Майкъл Тилсън Томас. За подкрепата в първите му стъпки в професията той е благодарен и на българските си учители Деян Павлов, Ивайло Кринчев, Мирослав Попсавов и на преподавателката си по пиано проф. Милена Куртева.

Стилиян Киров беше поканен за първия си концерт със Софийската филхармония - на 17 януари от 19 часа в зала "България". Избрал е Увертюра "Леонора №3" от Лудвиг ван Бетовен и Четвъртата симфония от Йоханес Брамс, а в Концерт за пиано и оркестър №2 от Ференц Лист солистка ще бъде младата Петра Погади от Словакия.

"Като студенти всеки четвъртък бяхме в зала "България", слушахме оркестъра, възхищавахме се! Аз съм идвал и на репетиции, така че това е един оркестър, който е съпътствал целия ми живот и първият оркестър, който съм чул, всъщност." - сподели младият диригент пред микрофона на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Той разказа още за специфичната си дейност като музикален директор на Илинойската филхармония и за мечтата си този американски оркестър да направи концерт с изцяло българска програма.

Цялото интервю със Стилиян Киров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!