Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия обмисля да изключи Huawei от изграждането на 5G мобилна мрежа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство обмисля активно по-строги изисквания за сигурност и други способи, за да изключи китайският технологичен конгломерат Huawei Technologies от изграждането на мобилна мрежа от пето поколение (5G) в страната, съобщава вестник "Ханделсблат", предаде Ройтерс.

Цитирайки правителствени източници, "Ханделсблат" информира, че служители от кабинета на канцлера Меркел обсъждат определянето на стандарти за сигурност, които Huawei да не може да покрие, блокирайки по този начин ефективно участието на компанията в този мащабен проект. Промени в германския закон за далекосъобщенията също се разглеждат като последна мярка, пише изданието.

Разискванията ще отбележат съществена промяна в позицията на германското правителство от октомври, когато то заяви пред немските депутати, че не вижда правно основание за изключване на продавачи от предстоящ търг за изграждането на 5G мобилна мрежа. Тази промяна е факт с оглед на отправените от Вашингтон многократни предупреждения.

Неотдавна правителството обаче посочи пред депутатите от Бундестага, че сигурността на 5G мрежите е "изключително значима" и ще е ръководна при предстоящите му решения, съобщава "Ханделсблат".

Официални представители на САЩ информираха преди време техните съюзници зад граница, че компанията Huawei в крайна сметка е изцяло на подчинение на китайската държава, като същевременно предупредиха, че нейното мрежово оборудване може да съдържа "задни вратички", които да дадат възможност за кибершпионаж.

През декември германският Deutsche Telekom обяви, че ще преразгледа стратегията си за доставчици, а френската компания Orange заяви, че няма да наеме китайската фирма за изграждане на мрежа от следващо поколение във Франция.

Промяната от страна на телекомуникационните лидери на двата национални пазара, които са отчасти държавни, последва изключването на Huawei (с оглед на националната сигурност) от изграждането на мобилни мрежи пето поколение (5G) в някои други американски съюзници, водени от Австралия и Япония.

Според самата китайска компания Huawei загрижеността за сигурността е неоснователна. Напрежението беше подсилено допълнително от ареста в Канада на главния финансов директор и дъщеря на основателя на Huawei по искане от Съединените щати за екстрадиция.

Преди дни властите в Полша пък задържаха и обвиниха местния директор по продажбите на Huawei Technologies Co., който е китайски гражданин, за осъществяване на шпионаж на високо равнище в полза на Китай.

В-к "Ханделсблат" цитира основателя на Huawei, Жън Джънфей, който заяви по-рано тази седмица, че компанията му никога не е получавала искане от правителството на Китай да предава информация в нарушение на каквито и да било разпоредби.

"Обичам своята страна, подкрепям Комунистическата партия, но никога няма да направя нещо, което би навредило на друга държава в света", заяви основателят на Huawei.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна