Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат достъпни близо 400 книги от български автори в изпълнение на професионални актьори

Платформата за аудиокниги Storytel стартира и в България

Аудиокнигите са сред най-бързо растящите сегменти на дигиталния пазар

Лиза Василева
Снимка: Личен архив

В понеделник в галерия „Кредо Бонум“ в София ще бъде представена българската секция на платформата за аудиокниги и аудиосериали Storytel. Откриването ще бъде съпроводено с аудиовизуална изложба - на около 100 слушалки посетителите ще могат да се слушат откъси от различни творби, съпроводени с видео представяне на някои от авторите. Storytel като стрийминг платформа за аудиокниги и аудиосериали се появява в Европа през 2005 година и вече е на 3 континента и 15 пазара. 

„Аудиокнигите не са нов феномен, но със сигурност са най-бързо растящият сегмент за издателския бизнес. Това показват числата – и за Щатите, и за Европа“, коментира в предаването "Графити по въздуха" Лиза Василева, управител за България на Storytel.

В предаването „Графити по въздуха“ тя изрази надеждата, че към аудиокнигите ще има сериозен интерес. „Надяваме се да достигнем до една наистина разнообразна аудитория - и по възраст, и по  демография, и като локация. Има произведения за много младите слушатели и деца, включая по-активните технологично по-възрастни хора.“

„Смело е да кажем, че аудиокнигата ще замести четенето. Аз се надявам това да не е така. Има много статистика, която показва, че слушането на аудиокниги, всъщност, увеличава четенето и желанието за четене на книги. Може да звучи малко парадоксално на пръв поглед, но има статистика, която подкрепя това. И *аз съм сигурна, че нашите партньори - издателствата, ще го забележат съвсем скоро. Появата на Storytel е със сигурност в подкрепа на издателския бизнес.“

Платформата вече предлага и почти 400 заглавия на български аудиокниги, като три четвърти от тях са записани в последната година. За актьорите аудиокнигите също са предизвикателство. „Наратор-четец на аудиокнига е нещо ново за България и е страхотно да видим как в рамките на година или няколко месеца професионални актьори успяват да се преборят с новото в това да изчетат един текст, сравнено с това да изиграят един спектакъл“, поясни Лиза Василева. Платформата работи постоянно с около 20 наратори-четци. 

Извън модата и привличането на интереса на младите хора, които не са почитатели на традиционната книга, аудиокнигите могат да са от полза както за по-възрастните читатели, които вече по-трудно четат, така и за незрящите. „Аудиокнигата може да бъде чута, докато пътуваме към училище или към работа, докато спортуваме, докато прекарваме свободното си време активно. Докато четенето на книга е едно малко по-самостоятелно и вглъбено преживяване, изисква друга атмосфера“, посочи Василева.

Разказването на истории като едно много старо и познато на всеки от нас занимание може да бъде преоткрито, категорична е тя.

По образование Лиза Василева е филолог и четенето е нейна ранна детска страст. Съчетава този свой интерес с познанията си за технологиите и професионалния си опит с тях, и така стига до платформата за аудиокниги. 

За глобалния пазар Storytel произвежда годишно около 5 хиляди аудиокниги на 17 езика.

Чуйте цялото интервю с Лиза Василева в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!