Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговци и превозвачи на горива на дребно обявиха, че остават в протестна готовност

| обновено на 21.01.19 в 15:37
Снимка: Наталия Ганчовска

Търговците и превозвачите на горива на дребно остават в протестна готовност въпреки отлагането на Закона за горивата с половин година. Към момента, в този си вид законът не постига нито една от поставените цели – нито преборването на сивата икономика, нито попълването на бюджета, заявиха от националното сдружение на "малките" в сектора. 

От сдружението настояха да участват в промените в Закона и обявиха, че ще сезират главния прокурор за проверка на т.нар. "сив сектор" при горивата. Малките търговци настояват за отговор на въпроса къде по точно "изтичат" 1 милиард лева годишно, което е сред мотивите за въвеждане на сега отложения закон. 

Позицията си те обявиха по време на брифинг, облечени в жълти жилетки. 

С предупреждение за протести на "жълтите жилетки" и в България, дребните търговци и превозвачи на гориво преди две седмици успяха да постигнат отлагането на закона. Впоследствие предложението беше внесено в Народното събрание и гласувано от комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика, без обаче да стане ясно ще има ли промени в текстовете в предстоящите 6 месеца. 

Предстои отлагането да бъде гласувано и в пленарна зала. Малките търговци са недоволни, че аргументите им не са били изслушани в комисията.

Георги Паничарски от Сдружението предупреди: 

"Евентуално, ако не бъде гласувано отлагането му с 6 месеца и след това преработването му, също така и ние не бъдем включени в тази комисия, която ще го преработва, ще обличаме наново "жълтите жилетки" и сме готови да стигнем и до по-крайни неща като затваряне на граници и блокиране на пътища и така нататък".

Обвиненията, че дребните търговци работят в сивия сектор, отхвърли Пламен Стоянов: 

"Получаваните от нас горива са със заплатени ДДС и акциз. Всяка доставка се заприходява, като се сканира баркодът на акцизния данъчен документ и тя автоматично се отразява в системата на НАП. Ако на някой обект се случи той да зареди гориво в резервоара си и не отрази, тоест не сканира баркода на акцизния данъчен документ, то той няма да може да извади дневен отчет и обектът спира да работи".

Подробности относно позицията на малките търговци на горива чуйте в прикачения звуков файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна