Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Майчин дом" обявиха тазгодишните носители на приза "Златни ръце“

3581 са новородените бебета през миналата година в "Майчин дом"

| обновено на 21.01.19 в 17:25
В АГ-болница "Майчин дом" отбелязаха Бабинден. На снимката: директорът на болницата проф. д-р Иван Костов (вляво) и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров(вдясно)
Снимка: БТА

В Деня на родилната помощ в столичната болница "Майчин дом" обявиха тазгодишните носители на приза "Златни ръце". Това са акушерката с 40-годишен стаж Нина Пълова и гинекологът, асистирал при най-много раждания д-р Веселин Дяволов. "Призът "Златни ръце" е най-високото отличие в болница Майчин дом. Носителите на отличието се избират с гласуване от целия екип на болницата. Нина Пълова е една от 216 -те акушерки в “Майчин дом“. Тя призова за повече уважение към труда на акушерките:

"Работата в Родилна зала е работа в екип. Трябва наистина добър колектив и добри взаимоотношения. Акушерките трябва да бъдат много уважавани. Взаимно да има уважение. - А, има ли го? За съжаление не".


3581 са новородените бебета през изминалата година в болница „Майчин дом“. Това каза пред БНР акушер-гинекологът д-р Жени Панайотова. Днес, в Деня на родилната помощ, в болница „Майчин дом“ ще се състои церемонията „Златни ръце“. На нея ще бъдат отличени с най-високото признание на болницата един изявен лекар и един акушер с особен принос за професията.

Д-р Жени Панайотова разказа и за първия у нас безкръвен тест за белодробна зрялост на плода, който се въвежда за първи път в „Майчин дом“:

„Този тест е добра опция – когато имаме жени с висок риск от преждевременно раждане, ние да можем да дадем вероятност и то с доста голяма точност – този бял дроб дали е зрял или не и ако не е, да приложим т.нар. кортикостероидна профилактика, която да подпомогне да узреят дробовете на бебето по-бързо и да може то да има по-добра прогноза след раждането. Този тест е неинвазивен и не е свързан с риск за бременността, не е свързан с риск за майката или бебето. Прави се с уктразвуков преглед“.

В предаването „Хоризонт до обед“ д-р Панайотова подчерта, че проблемът с преждевременното раждане става все по-чест. Все още няма лечение, с което да се предотврати това усложнение на бременността. Тя посочи, че един от основните проблеми при преждевременно родените бебета е именно незрялостта на белия дроб.

Д-р Панайотова не препоръчва обаче този тест да се прави масово, а по преценка на лекаря за високорисковите пациенти. За момента тестът не се поема от НЗОК, каза тя и изрази надежда това да се промени в бъдеще. По думите й преждевременно родените деца са около 20% от всички – това е един от основните проблеми в „Майчин дом“.

Един от основните методи за определяне на белодробната зрялост до момента е бил инвазивен, каза д-р Панайотова и обясни: „Вкарва се една игличка при бебето, взима се околоплодна течност и се изследва“. По думите й този тест обаче е по-рисков. 

Д-р Радка Масларска – началник на Отделение по неонатология в Сити Клиник, посочи, че трудностите в професията идват от недостатъчното кадри:

„Винаги празникът е време за равносметка. Големият проблем е липсата на кадри, които да се грижат за децата, липсата на акушерки, на специалисти по здравни грижи, които искат да изберат тази професия. Предизвикателството, което те трябва да поемат, е много голямо. Няма мотивация за тяхното развитие. В последните години това създава затруднения в качеството и в начина, по който трябва да отглеждаме нашите пациенти“.

Д-р Масларска посочи като много важно и непрекъснатото обучение и квалификация на екипите, както и възнагражденията. По думите й именно тези неща могат да накарат младите хора да останат в България. "Бъдещето на неонатологичната специалност и на медицината е академичното мислене и подход към проблемите на пациентите, който дава възможност да се решава не един конкретен проблем, а да се мисли за пациента като едно цяло, да се решат до голяма степен проблемите и да се направи един план за това как във времето трябва да се поставят и разрешават", коментира тя. 

Още по темата чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна