Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още два дни събират подписи в петицията с искане за консулство в Барселона


„Към днешна дата само на територията на Каталуня имаме 2400 подписа в петицията с искане за консулство в Барселона. Имаме още 2 дни, като очакваме в това време да получим още 300 подписа“. Това каза пред БНР Иванка Иванова – инициатор и координатор на инициативата с българското посолство.

„В България имаме подкрепата от български граждани. Имаме и подкрепа от едни от водещите компании в Каталуня – испански и каталунски фирми, които желаят и чакат с нетърпение да се отвори консулството, което да е добро и за двете страни в сектор „Бизнес“. В подкрепа на нашата петиция са и част от евродепутатите ни в Брюксел“, обясни тя в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Иванова добави, че след като изтече срокът за събиране на подписи, двете петиции – от Каталуня и от България, ще бъдат внесени в институциите. Тя подчерта, че имат съдействие от страна на българското външно министерство, както и от посолството ни в Мадрид.

„Няма разделение между нас, където и да сме – ние сме равни. Благодаря на всички българи, които са в България, в Испания, в Каталуня. Показахме единство, вяра, надежда, солидарност“, каза Иванка Иванова.

По думите й не е приемлив варианта за почетен консул: „Тази позиция няма административно право да издава и подписва документи. Дали ще сме както сега – без почетен консул, или с такъв – все едно и също е, няма никаква разлика. Тази позиция не ни помага, не е услуга на българските граждани“.

Иванова обясни, че в момента коства много време и средства на един българин, за да отиде до посолството в Мадрид или консулството във Валенсия. Консулство в Барселона ще е от помощ и на българските туристи в Испания, добави още тя. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна