Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничната метъл група "Бендида" - класика, митология, фентъзи и щипка фолклор

Снимка: Архив Фейсбук

На 30 март в НДК симфоничната метъл група "Бендида" ще изнесе акустичен концерт съвместно с Академичен хор „Св. Параскева“.

Тъй като двете формации се съчетават много добре, освен съвместните си концертни изяви, те планират и участие на хора в записите на втория албум на „Бендида“, съобщиха музикантите в предаването "Нощен хоризонт". „Има моменти в нашата музика, които са, поне нашето старание е да бъдат много епични и дълбоки като усещане, така че хорът е чудесна добавка към нашата музика“, коментира създателят на групата Вини Атанасов.

Възприемат се до известна степен като ъндърграунд група, защото стилът, в който творят, не е от най-популярните. Това са Кремена Николова, Бисера Димитрова, Ралица Георгиева, Вяра Грънчарова, Велин (Вини) Атанасов и Александър Панайотов.

Бендида е тракийската богиня на Луната и лова. А какво е мелодичен метъл според Вини Атанасов: "Това е нещо, което харесваме. Съчетание на няколко неща: мелодия, хармония, по-интересни, разчупени аранжименти, класически елементи, щипка фолклорни елементи – получава се в резултат „Бендида“. Вини Атанасов твърди, че ги събира най-вече любовта към типа музика, която правят, но заедно са и заради магията „Бендида“.

В момента работят по втория си албум. Пет от песните вече имат демоверсия. „Влез в храма“ са нарекли встъпителната песен за втория албум. Най-лесно почитателите на подобен тип музика могат да ги открият през Фейсбук страницата на групата.

В лицето на 2018-а "Бендида" е изпратила една от най-успешните откъм концерти години. Залата за десетгодишнината била пълна. Плевен и Русе са сред градовете, посрещнали с най-голям интерес изявите на „Бендида“. В началото на март са поканени на фестивал в Букурещ, където ще застанат на сцената редом с колоритни и атрактивни румънски банди. Разширяват участията си в чужбина като планират през 2019 година да свирят още в Гърция и Сърбия.

Снимка: Архив на група Бисера Димитрова – цигулка, свири в Националната опера. „Има тръпка и в двете неща. От малка много обичам опера и мечтата ми беше да работя като музикант в оперен оркестър. Детската ми мечта освен да свиря в опера, беше и да свиря в рок група“,, споделя тя пред "Хоризонт". С цигулката е от 4-5 годишна възраст. Останалите определят влизането й в „Бендида“ като „най-щастливото нещо“, случило им се през 2018-а.

Ралица Георгиева е от два месеца с „Бендида“. Включва се в групата за Симфоник метъл фест в Пловдив. Завършила е Музикалната академия, работи като преподавател по пиано.

Басистът Александър Панайотов се занимава с музика от 16-годишен. Свири с още няколко други формации. Преди десет години е редом с Вини Атанасов при създаването на групата, след време се разделят, но музикалните им пътища ги събират отново за десетгодишнината на групата. Нарича музиката на групата фантастична.

Вяра Грънчарова, която свири на виола да гамба, е в групата от три години. Открили я през интернет и я поканили да пробва как ще се впише в звученето на "Бендида". „Инструментът ми е старинен. Тъй като те изпълняват музика с такова звучене, предполагам, че това добре пасва на цялата идея на групата за фентъзи момента.“

„Много се радваме, че успяваме да печелим хора, които не са почитатели на метъла. Всъщност, нашите песни в акустичния си аранжимент имат сходства и с други стилове – при нас има фолклорни мотиви, има класически инструменти, има за всеки по нещо“, вярва Кремена Николова„В много от нашите песни са засегнати теми, легенди, митологични същества, древни богове. Придържаме се към тази тематика, която е обвързана и с името на бандата.“

"В същината си сме метъл група, но стиловете, които преплитаме, поне нашата цел е да излязат от рамките на конкретен стил. В нашето акустично звучене наистина сме много далече даже от метъл музиката. По-скоро сме себе си", разкриват от "Бендида" в ефира на "Нощен хоризонт", където звучат „Земята на Перун“, „Най-далечният бряг“, „Шепоти в мрака“, „Един друг свят“, "Вещицата и дяволът“. 

Текстовете по-често идват като вдъхновение през деня, а музиката – през нощта, казва още Вини Атанасов. 

„За хубавите неща винаги се намира време. Колкото и да ни е натоварено ежедневието, винаги можеш да намериш време за музика. Въпреки, че България може би е единствената страна в света, която има поговорка „Музикант къща не храни“, смея да твърдя, че в България човек може да живее и да се „храни“ само от музика“, допълва Александър Панайотов.

Още за идеите и творческото битие на група "Бендида" слушайте в звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени