Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Германия вероятно избегна техническа рецесия в края на 2018 година

Снимка: bundesbank.de

Германия вероятно успя да избегне техническа рецесия в края на 2018-а година, но икономическият растеж остана по-слаб спрямо нивата наблюдавани по-рано през годината на фона на незадоволителното представяне на производствения сектор, съобщи в понеделник Германската централна банка, цитирана от "Уолстрийт джърнъл".

Германия е една от няколкото големи европейски икономики, които в края на миналата година забавиха темпото си, предизвиквайки по този начин притеснение сред служители на Европейската централна банка, които едва наскоро започнаха да затягат паричната политика, след като през декември обявиха официален край на многогодишната програма за покупки на еврооблигации за над 2,6 трлн. евро.

През миналата седмица федералната статистика Destatis заяви, че брутният вътрешен продукт на страната е нараснал през 2018-а година с 1,5% спрямо година по-рано, когато нарасна с 2,2%. По този начин икономиката на Германия отбеляза най-слабото си представяне от 2013-а година насам.

Федералната статистика обаче отбеляза, че германската икономика вероятно е нараснала слабо през последното тримесечие на 2018-а година, след като през периода юли - септември се сви с 0,2% на тримесечна база (първо понижение от началото на 2015-а година). Това означава, че водещата европейска икономика вероятно ще избегне опасността да се окаже в т.нар. "техническа рецесия" (две или повече поредни тримесечия на отрицателен икономически растеж).

В своя редовен месечен доклад, публикуван в понеделник, Бундесбанк отдаде икономическата слабост в края на миналата година на разочароващите развития във важния за страната индустриален сектор. "Производството в автомобилната индустрия вероятно се нормализира много колебливо след забавянето през летните месеци, което отчасти беше в резултат на новите стандарти за отработените вредни газови емисии (т.нар. "WLTP стандарт"), влезли в сила през септември, посочи централната банка.

От друга страна, икономиката на Германия вероятно ще бъде подкрепена от стабилната заетост и от ръста на заплатите, се казва в последния месечен доклад на Бундесбанк.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени