Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавянето на китайската икономика ограничи поскъпването на петрола

Петролните фючърси се понижават слабо по време на търговията в понеделник, следвайки негативното представяне на европейските фондови борси в резултат на представените по-рано през деня данни, показващи, че икономиката на Китай е нараснала през 2018-а година с най-сдържаното темпо от близо три десетилетия.

Експанзията на втората по сила световна икономика се забави през миналата година до 6,6% от 6,8% през 2017-а, отбелязвайки най-слаб растеж от 28 години насам. Въпреки че данните бяха в рамките на очакванията и не оправдаха опасенията на някои анализатори за още по-рязко отслабване, охлаждането на втората по сила икономика в света хвърля нова сянка върху представянето на глобалната икономика.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март се понижават с 0,2% към 62,55 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари - с 0,24% към 53,70 долара за барел. Това предпазливо низходящо движение обаче е факт, след като в петък петролните фючърси нараснаха рязко съответно с 2,5% и с 3,3%, като по-рано днес те дори поскъпнаха за кратко към нови 8-седмични върхове около 62,95 и 54,11 долара за барел.

Според друг доклад на Националното статистическо бюро на Китай производителността на петролните рафинерия в страната през 2018-а година се е повишила до рекордните 12,1 милиона барела на ден, което е с 6,8% повече от предходната година. В края на петъчната търговия пък компанията за петролни услуги Baker Hughes представи данни, показващи, че броят на функциониращите петролни кладенци в САЩ е намалял през последната седмица с цели 21 броя до 852 броя - най-малък брой от май 2018-а и най-рязко понижение от февруари 2016-а година. В същото време обаче добивите на суров петрол в САЩ са нараснали през миналата година с повече от 2 млн. барела дневно, достигайки рекордните 11,9 млн. барела на ден. Намаляването на броя на функциониращите петролни кладенци предполага, че е мало вероятно този растеж на добивите в САЩ да се повтори и през 2019-а година, въпреки че редица анализатори все още очакват годишно производство от над 12 млн. барела на ден.

Очаква се търговия в понеделник не само на петролните, но и на световните капиталови пазари като цяло да бъде тънка и неликвидна с оглед на факта, че облигационните и фондовите борси в САЩ няма да работят за Деня на Мартин Лутър Кинг.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна