Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия зове САЩ открито да говорят за ракетни тайни

Снимка: www.aif-nn.ru

Русия е готова на безпрецедентна откритост за ракетата 9М729, но настоява за ответни стъпки от Съединените щати по системите "Иджис Ашор".

Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в отговор на новите американски обвинения за нарушаване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Сергей Рябков каза още, че Русия не признава едностранното решение за прекратяване на договора и го смята за юридически нищожно.

Смятаме, че трябва да търсим развръзка на масата за преговори. Готови сме на безпрецедентна откритост по ракетата 9М729, която толкова тревожи американците, посочи Рябков в интервю за списание “Международен живот“, издание на Руското министерство на външните работи.

Той добави, че очаква Вашингтон да разсее руските притеснения във връзка със системите за противоракетните системи “Иджис Ашор“, които вече се намират в Румъния и предстои скоро да бъдат разположени в Полша.

Позицията на Москва е, че те също нарушават договора за ракетите със среден и малък обсег.

Миналата сряда Женева беше домакин на руско-американски консултации по договора, които продължиха около 2 часа при закрити врата.

Преговорите завършиха без резултат, а взаимните обвинения в нарушаване на двустранното споразумение продължиха с пълна сила.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени