Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Пламен Карталов: Моят "Фантом на операта" е стремеж към голямо изкуство, съвършенство на таланта



Този петък в столичния Музикален театър предстои вече разпродадената премиера на „Фантомът на операта“. Първата българска постановка на класиката на Андрю Лойд Уебър е дело на ръководителят на софийската опера акад. Пламен Карталов.

За „Хоризонт“ Карталов разказа, че е бил безкомпромисен в изискването си българските артисти да интерпретират безупречно психологическата двойнственост на героите, заложена от Уебър.

По думите му, Веселка Велчева, като Кристин, и Владо Михайлов, като Фантомът, са достойни български изпълнители на главните роли в мюзикъла.

Карталов поздрави и останалата част от екипа и допълни за спектакъла:

„Изпълнителите са в плен на поп и рок музика, с оперна драматургия. Увличането в едно либрето, което дава истинска привлекателност в развитието на героите, заедно с гениалната музика, ще задоволи не само една сериозна, но и една млада публика.“

„В този сюжет  съня и реалността се сбъдват, окрилени от една възвишена обич и душевна красота. Двама свързали се душевно герои, готови на всичко, винаги да са заедно. Един тайнствен свят на едно щастливо сънуване, което остава. Ангелът на музиката може да споходи всеки един зрител и сънят да се превърне в реалност, особено за младите хора“, заяви Карталов, който е изключително доволен от съвместната работа на операта и Музикалния театър по това и други представления.

„Моят „Фантом на операта“ е една наистина метафора, в която Звярът търси своята красавица, за да я освободи от посредствеността и мимикрията, която често в нашия живот побеждава. Стремеж към едно голямо изкуство, към съвършенство на таланта. Едно огледало на крехко съединение на две души. Това пробуждане от силна привързаност е послание към съвременния зрител“, каза академик Пламен Карталов.

Цялото интервю с него чуйте в прикачения файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна