Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1/4 от училищата и детските градини в страната са затворени заради грипа

| обновено на 22.01.19 в 16:28

От утре и Хасково е в грипна епидемия. Училищата ще бъдат затворени до 28 януари, включително. Така броят на областите в епидемия става 14, след като по-рано днес такава мярка обяви и Сливен. Регионална здравна инспекция в Сливен е предложила на Регионалното управление на образованието да бъдат прекратени на учебните занятия в училищата в областта за периода 23 - 27 януари, но грипна ваканция все още не е обявена. Детските градини продължават да работят, но при стриктен филтър, като болните деца ще бъдат връщани.

Броят на затворените заради грипа училища и детски градини в страната достигна своя пик, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Учебен процес днес няма да се осъществява в 1070 градини и училища, което е над 1/4 от общия им брой. 

От днес в грипна ваканция са 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна и 69 училища в област Добрич. 

По предписание на РЗИ няма занятия в 97 училища в София-област.

Не се учи в 122 училища в област Пазарджик, в 60 училища в област Смолян, в 43 училища в област Ямбол и в 40 училища в област Перник.

Последен ден от грипната ваканция са 137 училища в Бургаска област, 120 училища в област Стара Загора, и в 65 училища в област Шумен.

В едно училище в Кюстендилска област няма учебни занятия днес - СУ „Св. Климент Охридски“, по предписание на РИОКОЗ, не се провеждат занятия и в ДГ "Детелина" в с. Черно поле, Видинска област

От днес във Варна и Софийска област е в сила грипна епидемия, спират се учебните занятия. От вчера в грипна епидемия е област Добрич.

Училищата в област Перник ще останат затворени до 24 януари включително, съобщиха от  РУО. 

След препоръка от здравните власти до петък включително са затворени училищата в Пловдив. Заболеваемостта в Пловдивско е 129 на 10 000 души, според данните на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания към РЗИ.

Преподавателите ще трябва да преценят как да наваксат с уроците и да преструктурират материала. Първият срок ще приключи по график - на 4 февруари. Вторият учебен срок започва на 6 февруари, уточниха от Министерството на образованието.

До второ нареждане в областите Добрич, Пловдив и Софийска се спират детските и женските консултации, свижданията, плановите операции и профилактичните имунизации.

5-годишно дете почина в благоевградската болница след усложнение от двустранна бронхопневмония. От РЗИ заявиха, че най-вероятно тя се е развила мълниеносно и най-вероятно е била следствие на грип. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени