Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев се срещна с живеещи в Португалия сънародници

Снимка: БГНЕС

Успехът на българите в Португалия е успех и за България - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към сънародниците ни в Лисабон. Посещението на държавния глава в Португалия завърши със среща с българската общност.

"Липсва ни България, но няма как да я донесем" - казва Анелия Гюрова. Тя е сред 13-те хиляди българи, избрали да живеят в Португалия. Сънародниците ни в Португалия са сред най-сплотените интегрирани български общности зад граница, посочи президентът Румен Радев.

"Аз съм убеден, че сърцата ви остават завинаги свързани с България и където и да се намирате вие винаги ще имате една родина и тя е България. Искам да ви благодаря за успехите, които постигате, за начина, по който представяте България, и най-вече за това, че продължавате да държите жив нашия български дух, език и култура".

Голяма част от сънародниците ни развиват успешна кариера в Португалия. Сред тях лекари, адвокати, художници, певци и музиканти. От 30 години в Лисабон живее цигуларката Велияна Йорданова - концерт-майстор в Националната филхармония.

"Тук бях приета с широко отворени обятия и ми позволиха да се развия".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени