Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалиционните партньори ще осигуряват кворума в НС

| обновено на 19.02.19 в 13:01
Цветан Цветанов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров говорят пред журналисти в сградата на правителството след заседанието на Коалиционния съвет.
Снимка: БТА

Управляващата коалиция ще осигури кворума в пленарната зала на Народното събрание след напускането на БСП. Амбицията е да се реализира пълен управленски мандат.

Това стана ясно от заседанието на Съвета на управляващата коалиция при премиера Бойко Борисов, който продължава и в момента, без участието на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Вчерашните действия на ГЕРБ да върне назад Изборният кодекс и да възстанови преференциите в стария им вид, както и да има нов състав на ЦИК е направено с цел деескалация на напрежението, каза Цветан Цветанов.

"Само и единствено водени от обществения интерес, а не от това да задоволяваме капризите и ултиматумите, които има от страна на БСП. Авторитарният подход на лидер като Корнелия Нинова не може да бъде начин на поведение за политическа сила ГЕРБ".

Въпреки отсъствието на НФСБ от Съвета Цветанов каза, че се водят разговори с депутати на Валери Симеонов за кворума. Дисциплината обаче ще се затегне и ще се спират командировки в чужбина:

"Това ще доведе до ограничаване възможността на народните представители да участват в парламентарната си дейност на форуми извън България",

Цветанов подчерта, че днес е обсъждано и увеличение на бюджетните заплати догодина с още 10%, за да се изпълняват приоритетите на управляващите.

За ГЕРБ не е проблем да номинира в новия състав на ЦИК тези, които са си вършили работата и до момента, каза още Цветанов. Според него, проблемът е за БСП, тъй като Корнелия Нинова искала да разчисти хора, които не е номинирала тя:

"И в средите на БСП тази смяна е така жизнено важна за Корнелия Нинова, защото назначението на сегашния ЦИК е станало във време, когато тя не е била управлявала нейната политическа сила. И това са предложения, които са направени от Михаил Миков с подкрепата на Мая Манолова, която в момента е омбудсман. Единственото, което те искат, е да отстранят всички тези, които в момента представляват БСП в ЦИК. Това е основният мотив."

В коментар за кворума лидерът на "Атака" Волен Сидеров подчерта, че парламента може да действа и без БСП.

"Ще стане по спретнато и по-делово  в отсъствието на БСП. Ще покажем, че сме управляваща коалиция, която ще изпълни управленският мандат", каза той. 

Красимир Каракачанов обяви:
"Играят си на варианта иди ми - дойди ми и смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборната кампания за евроизборите или за предстоящите местни избори".

Вчера след среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ за изборните промени премиерът и лидер на партията Бойко Борисов обяви, че ще покани на среща коалиционните партньори. Позицията на социалистите да напуснат пленарна зала засега остава непроменена въпреки внесеното в парламента от управляващите искане за законови промени, с които се очаква връщането на досегашния режим за преференциалното гласуване и нов избор на ЦИК. БСП настоява да бъдат изпълнени и другите ѝ искания за Изборния кодекс.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна