Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови преговори на Юнкер с Мей

| обновено на 20.02.19 в 07:41
Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей днес ще бъде в Брюксел, където ще продължи преговорите по нейната сделка за Брекзит.  Тя ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли вече се срещна в Брюксел с главния европейски преговарящ Мишел Барние. Срещата по въпроса за „предпазния механизъм“ за ирландската граница бе окачествена като продуктивна, но Барние изрази загриженост. „Предпазният механизъм“ е застрахователна полица за избягване на твърда граница след като Обединеното кралство напусне ЕС на 29 март.

Правният съветник на британското правителство Джефри Кокс, който придружаваше Стивън Баркли, ще присъства заедно с него и на срещите на премиера Тереза Мей. Задачата на Кокс е да договори с европейските му партньори необходимите правни промени във формулировка за „предпазния механизъм“, които биха го направила приемлив за торите-евроскептици, така че да подкрепят сделката в парамента. Тези промени включват ограничен срок на действие на „предпазния механизъм“ или едностранното му прекратяване по усмотрение на Обединеното кралство.

Тереза Мей обеща да се върне в парламента на 26 февруари и да информира депутатите за постигнатото, а в случай, че не осигури нова сделка, да предостави на депутатите право на вот за следващите стъпки по пътя към Брекзит.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна