Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилиян Гебрев пред БНР: Предупреждаваха ме - не се занимавай с "Дунарит", то е наше

| обновено на 19.02.19 в 17:20

Беше извършен опит за масово убийство и разследването не стигна до никъде, подчерта в специално интервю за БНР оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев. Повод за изказването му е опитът да бъде отровен през 2015-а, но от кого, как и с какво все още не е ясно, макар че Гебрев намира сходство по симптомите със случая "Скрипал".

„2015 година думата „Новичок" не съществуваше - тя се появи едва през 2018 година и поради тази причина 2015-а не е имало как, най-малкото аз, да казвам, че това е „Новичок"; нямало е как лабораторията, която е извършила специфичните изследвания, да е казала, че това е "Новичок" и е нямало как тази лаборатория да каже, че това е бойно отровно вещество", обясни той в предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт". 

„Защото едва сега - през 2019-а, предстои включването на т.нар. гама "Новичок" от Организацията за защита от химическите оръжия в списъка на бойните отровни вещества“, обясни Гебрев, който прави връзка между своето отравяне и това на руския двоен агент именно заради излезлите вече в Англия "публични съобщения за това как се чувствали самите хора, какво е било тяхното състояние, какви симптоми са получили“, добави Гебрев.

„Симптомите са еднакви, което означава, че опитът за покушение е извършен по един и същи начин или най-малкото използвайки едно и също вещество“, убеден е бизнесменът. Той уточни и че по случая "Скрипал" Англия е потърсила от Международната организация за защита от химическите оръжия „съдействие и помощ“, за разлика от България, както и че преди месец е написал писмо до „Министерство на външните работи да сезират тази организация, да искат съдействие от нея, но до ден днешен абсолютно нищо не е направено“.

Според Гебрев разследващите органи подхождат несериозно към сигналите, които той е подал в СДВР. Той недоумява защо със случая на опита за отравяне на него, на сина му и бизнес партньор - управител на фирма „Емко“, не се занимава ДАНС.

„Нали все пак аз съм управител, а и това са хора, които работят във фирма, която е в т.нар. "стратегически списък" и става въпрос за национална сигурност. Значи все пак като има национална сигурност, има и Държавна агенция за национална сигурност, която през цялото време е стояла настрани, а сега се опитва да докаже, че и тя е знаела, и тя е участвала. Едно е да знае, друго е да участва и трето да разкрие“, подчерта бизнесменът и уточни за "Хоризонт", че и на другите натровени са били направени изследвания, както и че „резултатите винаги са се намирали в болницата, в която бях, а това, че никой не се поинтересува“ – „само говори за нивото на разследването, както и че всичко беше оставено да го разследват от СДВР“, добави той.

„Този случай приключи официално през 2016-а със заключение, че не може да бъде установено нищо, а през 2017-а аз съм искал пред СДВР дознателят да продължи въпросното разследване, но по всяка вероятност не е получил разрешение от наблюдаващия прокурор и то не е продължило“, уточни Емилиян Гебрев за своя казус и поясни, че през 2018 година е писал пак до главния прокурор.

„Това беше един опит за масово убийство и това, че някои хора не са обърнали внимание на него, не означава, че не трябва да се продължи и да се разясни“, подчерта бизнесменът и поясни, че през 2015-а, когато е бил отровен, сам е стигнал до Военна болница с помощта на своя шофьор, след като е вечерял с приятели.

„Крайно време е да се спре да се спекулира с тези хора, които са мои приятели от 20 години - били са приятели и в момента са ми приятели, с които аз работя“, добави той.

Като „несериозно“ определи оръжейният бизнесмен спекулациите около храната, която е била консумирана на въпросната маса и то щом става дума „за едно масово убийство на трима души на три различни места по различно време“.

„По това изказване можете да прецените за извършеното разследване и за нивото на информацията, която е набрана, а пък да не говорим, че аз самият никога през живота си не съм ял рукола и от 2014 година до 1 януари 2017-а година по чисто здравословни причини ми е било забранено да пия кафе и аз не съм пил кафе“, обясни Гебрев по повод коментарите, че е възможно в кафето от кафемашината му да е имало отровно вещество.

„Това е смешно нещо - от тази кафемашина са пили много хора, което означава, че всички те трябва да са натръшкани в болницата, в която бях и аз“.

Оръжейният бизнесмен изтъкна и че никой не го е търсил във връзка с европейско разследване, за което има информации, че се води по неговия случай, в това число и никой от британските служби, пристигнали в България. 

В интервюто си за програма „Хоризонт“, той обясни и че заплахите за живота му продължават.

"Правени са ми след това предупреждения - "не се занимавай с придобиването на "Дунарит", "никога няма да бъде твое - то си е на определени хора", "то си е наше". Кое е това наше - до ден днешен не мога да разбера", разказа Емилиян Гебрев, който не знае кой стои зад заплахите.

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна