Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бърни Сандърс се впуска в надпреварата за Белия дом

| обновено на 19.02.19 в 17:42
Бърни Сандърс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският сенатор Бърни Сандърс, който през 2016 г. бе ключово име в надпреварата за Белия дом, обяви намерението си да получи номинацията на Демократическата партия за кампанията за президент следващата година. В съобщение към привържениците Сандърс заяви, че целта му е да „трансформира страната и да създаде управление, уповаващо се на принципите на икономическо, социално, расово и природосъобразно равенство“.

В посланието си Сандърс определи сегашния държавен глава Доналд Тръмп като „най-опасния президент в съвременната американска история“ и посочи здравеопазването, климатичните промени, „демонизирането“ на нелегалните имигранти и насилието с оръжие като част от проблемите в обществото, които са го накарали да се кандидатира отново.

През 2016 година независимият сенатор от щата Вермонт със своите на моменти крайнлиберални виждания изненада политическото статукво, като събра вълна от съмишленици, която доведе до трансформация при демократите.

Сандърс бе основен конкурент на Хилъри Клинтън на Националния конгрес на Демократическата партия. Тогава не му достигнаха няколко стотин гласове на делегати да спечели партийната номинация за Белия дом.

Попитан от телевизия Си Би Ес с какво второто му участие ще е по-различно, Сандърс заяви „ние ще спечелим“. 

Сега 77-годишният Сандърс се изправя срещу солидна група от демократи, състезаващи се в надпреварата за номинация. Повечето от тях стоят зад предложения, превърнали се в негова запазена марка като универсална система за здравеопазване и увеличаване на федералната минимална работна заплата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!