Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кюстендилци искат затягане на режима за заведенията

| обновено на 19.02.19 в 19:31
Снимка: БГНЕС

Граждани на Кюстендил искат затягане на режима за заведенията в града - работно време, контрол срещу произшествия, достъп на криминално проявени лица. Това обяви на пресконференция днес кметът на Кюстендил Петър Паунов. В брифинга участва и областният управител Виктор Янев.

Призивът идва след масовото сбиване в неделя сутринта, при което беше убит 35-годишният Валери Дъбов, а петима души бяха ранени. Погребението на Дъбова е утре.

„180 са охранителните камери за видеонаблюдение в града и се следи едва ли не всеки преминаващ“, заяви Паунов. Той припомни, че преди десет години е имало общинска наредба пред всяка дискотека да има патрулна кола на полицията и линейка. Това било приложено за известно време, но след това собственици на заведения по съдебен ред премахнали тази мярка.

„Снощи нашите съграждани ме помолиха за затягане на режима в заведенията. Ще го подложим на много сериозно обществено обсъждане. Предстоят ни срещи и със собственици на заведения, както и с професионалното ръководство на МВР, за да се обсъдят мерките, но ще очаквам много сериозен обществен отзвук, защото знаете, когато община Кюстендил и общински съвет Кюстендил гласуваха предложение пред всяко заведение да има линейка и патрулка, тогава се твърдеше, че репресираме бизнеса и по жалба на търговците, съдът отмени тези разпоредби“, каза градоначалникът.
И кметът и областният управител Виктор Янев са категорични, че масовото сбиване пред заведение в центъра на града в неделната утрин е изцяло битов конфликт.
„Кюстендил не е град на криминално проявени лица, също Кюстендил не е град, в който има етническо напрежение. Определени групи от криминалния контингент се опитват да създават подобно усещане, за да всяват страх, най-вече в ромския квартал“.
Няколкостотин жители на града излязоха на бдение по арката до пл. Велбъжд, за да изразят своите искания. Те почетоха с едноминутно мълчание паметта на Валери Дъбов, който ще бъде погребан утре.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени