Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертната група за проектозакона за социалните услуги е приключила работата си

Родителите на деца с увреждания протестират пред сградата на Министерския съвет
Снимка: БГНЕС

Експертната работна група, която трябваше да изчисти противоречията между новия Закон за хората с увреждания и проектозакона за социалните услуги, е приключила работата си, научи „Хоризонт“. Тя беше създадена спешно по предложение на омбудсмана Мая Манолова на заседание на парламентарната социална комисия и спря временно второто четене на проектозакона за социалните услуги.

Става въпрос за синхронизиране на текстовете, свързани с така наречената „индивидуална оценка“, от която зависи даването на направление за съответните социални услуги.

Вера Иванова, една от майките от инициативата „Системата ни убива“, обясни:

„Един от проблемите, който ни притесни, е да не отпадне самата задължителност на оценката по Закона за хората с увреждания от правото им на социална услуга, тъй като ние затова нещо държахме, то си е в Закона за хората с увреждания, че ако на човек му се полага да ползва социална услуга, то държавата е длъжна да му осигури - дали ще бъде дневен център за рехабилитация, или друг вид услуга“.

Опасенията са, че ще има и листа на чакащи за услугите, тъй като няма достатъчно дневни центрове, например за пълнолетни с множествени увреждания.

„В момента тези центрове си правят сами подбор и си подбират по-леките случаи. Казват, че капацитетът им е запълнен и всички тежки случаи са без право на нищо. Когато се направи оценката по Закона за хората с увреждания, най-накрая ще се види колко хора имат нужда от такива центрове. Според оценката и броя на тези хора по населени места трябва да се изградят центрове“, заяви още Иванова. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!