Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естония нареди на Danske Bank да затвори своя банков клон в страната

клон на Danske Bank в Талин, Естония
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Естонският орган за финансов надзор нареди във вторник на Danske Bank да преустанови дейността си в страната в рамките на следващите осем месеца осем в резултат на течащото мащабно разследване за финансови нарушения на банката. Договорите на Danske bank продължават да са в сила и реорганизацията на клиентските сметки ще се извършва постепенно през следващите месеци.

Банката е длъжна да върне всички клиентски депозити в пълен размер и не може да принуди настоящите кредитополучатели да прекратят или изплатят незабавно заемите си. Danske Bank ще трябва да прехвърли всички договори за заем на други несвързани банки или юридически лица, които са оторизирани да извършват подобна финансова дейност в Естония.

"Имаме пълното право да сложим веднъж завинаги край на този изключителен и злочест случай, тъй като в Естония са извършени сериозни мащабни нарушения на местните правила чрез клон на чуждестранна банка и това нанесе сериозен удар върху прозрачността, доверието и репутацията на естонския финансов пазар", заяви председателят на финансовия регулатор Килвар Кеслер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна