Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осми лейбъристки депутат напусна заради Корбин

Джереми Корбин
Снимка: БТА

Във Великобритания още един депутат напусна опозиционната Лейбъристка партия. Това е Джоан Райън, която посочи като мотив "насажданата в партията култура на антисемитизъм от лидера Джеръми Корбин".


Джоан Райън, която е избранник на община в северен Лондон, стана 8-мият депутат, напуснал Лейбъристката партия за последните 48 часа. По-рано седем други нейни колеги се оттеглиха от партията в знак на несъгласие с политиката на лидера Джерими Корбин по въпросите на Брекзит и антисемитизма. 


Според Райън, Корбин не е в състояние да управлява страната. „Корбин и сталинистката клика около него не са истинска опозиция в момент, когато страната е в криза“, се казва в декларацията на Райън. 


Напусналите партията депутати сформираха независима група в парламента. Междувременно някои лейбъристки депутати изразиха загриженост, че премиерът Тереза Мей може да използва разцеплението в партията и да свика предсрочни общи избори с надеждата, че ще ги спечели по-убедително и ще увеличи парламентарното си мнозинство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!