Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 аптеки в страната останаха затворени в знак на протест

Протестът не е срещу верификация на лекарствата, а за пълнота при въвеждането на електронно здравеопазване, каза пред БНР Антон Вълев

| обновено на 20.02.19 в 12:13
3
Петя Добрева
Снимка: Стоян Радев

Стотици аптеки в страната останаха затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите.

Над 800 аптеки се включиха в протеста, това прави около една четвърт от всички аптеки в страната, каза пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

„Държа да отбележа, че протестът не е срещу верификацията (на лекарствата), а за това да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване“, обясни той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Това включва електронната рецепта, електронното досие, което включва синхронизиране на тези системи със системата по верификация. Това, което нас ни  интересува, е не да се правят на всеки, два, три месеца някакви системи на парче и да се очаква, че цялата тази система една, система две, система три, система четири ще я платят аптеките, а обратно - да се прави държавно планиране, да се търси европейско финансиране, да се търси държавно подпомагане“, каза Антон Вълев.

Той посочи, че според фармацевтите е „абсолютно неправилно производителите да очакват ние да платим въвеждането на системата по верификация“.

„Какво означава, че била много лесна? А кой ще я плати? Не е въпросът дали ще затворят една или две малки аптеки. Въпросът е, че тези аптеки обслужват пациенти. Ние твърдим, че аптеките не трябва да бъдат третирани като фирми и обслужването на пациентите не трябва да се нарича търговия на дребно с лекарства. Държавата трябва да създаде държавна система, в която аптеките да изпълняват преотстъпена държавна поръчка. Очакваме здравният министър да седне на разговори с нас, здравното министерство да се грижи за всяка една аптека в системата“, каза Антон Вълев.

В призива от Аптечната камара отправят редица искания към управляващите. Сред тях са приемане на национална лекарствена политика и недопускане на корпоративни интереси в сектора, интегриране на Европейските системи за верификация на лекарствата и за следене на наличностите в Националната система за електронна рецепта.

Фармацевтите настояват още за осигуряване на равен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, както и за планиране и създаване на реални финансови инструменти, които да подпомогнат аптеките при внедряването на електронните системи.

Има реален риск живеещите в малките населени места да останат без аптеки и лекарства, ако държавата не започне незабавни преговори с фармацевтите по проблемите с електронното здравеопазване. За това предупреди регионалният председател на фармацевтичната колегия в Благоевград Константин Качулев. Над 50 аптеки в областта се включват в националния протест, като някои няма да работят през целия ден, а други – само няколко часа. От фармацевтичната колегия уточняват, че не са против наредбата за верификация на лекарства, а да не се въвеждат системите на парче. Те настояват за цялостно прилагане на електронното здравеопазване и държавна помощ при въвеждането му.

Три големи вериги и по-малки частни аптеки затворихав Бургас и курортен комплекс „Слънчев бряг“. Над 20 са обектите в цялата област, които не работят днес. От Регионалната фармацевтична колегия настояват за финансова помощ от страна на държавата. Липсата на диалог между собствениците на аптеки и Министерството на здравеопазването, както и проблеми с нормативната уредба са причина за протеста, каза председателят колегията в Бургас Любима Бургазлиева:

„Верификацията е един процес на проследяване на пътя на опаковката от производителя до пациента. Този процес следва да бъде осъществен с необходимото технологично оборудване и обучение на персонала, за което в последните 3 години от приемането на регламента до влизането му в сила на 9 февруари нищо не е направено от страна на правителството и на министерството на здравеопазването".

5000 лева струва пълното оборудване на аптека, която досега не работила с договор с НЗОК, каза още Бургазлиева:

„Държавата да намери начин - по европейска програма или по национална програма, която да даде възможност на тези собственици на аптеки, за които това е непосилна финансова тежест, да кандидатстват и да получат финансиране“.

В Бургаска област всички собственици на аптеки подкрепят протеста. Част от тях са затворили търговските си обекти, а други протестират символично.

Протестиращите фармацевти от област Русе заплашиха с ефективни протестни действия, ако исканията им не бъдат чути. Затворени аптеки има също в областите София и Пазарджик.

Над 20 аптеки в Кюстендил, Дупница, Бобов дол и Сапарева баня се включиха в протеста на фармацевтите. Протестиращите са облечени със сигнални жилетки върху белите престилки, за да привлекат вниманието на обществеността, че системата убива българските аптеки.

Около 20 малки аптеки протестираха символично в Сливенска област с искане за приемане на национална лекарствена политика. Петя Добрева, председател на Районната фармацевтична колегия, коментира, че настояват за координация на всички институции, когато се изготвят закони, касаещи фармацевтичния бранш. Тя заяви, че днешният протест не е против, а за въвеждане на реформи. Добрева алармира, че на българския пазар се създава много сериозен монопол от фирмите, производители на лекарства, прикрити под различни имена на аптечни вериги и складове на едро, а това води до унищожаването на малките аптеки.

„Производителите имат национални вериги, имат и аптечни вериги. Единственото, което всъщност ги защитава, е това, че са регистрирани на различни фирми. Всъщност философията на закона е, че не трябва да има монопол на пазара. Защото, ако си отидат малките и единични аптеки, де факто всичко ще бъде решавано на пазара от двама или трима играчи“, поясни Добрева.

Петя Добрева коментира, че протестните действия на фармацевтите ще продължат, докато бъдат изпълнени всички техни искания, които ще подобрят качеството на услугата към българските граждани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна