Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутат: Ако се появят войници по границата между двете Ирландии, те ще бъдат атакувани

| обновено на 20.02.19 в 09:18
Ирландският евродепутат Шон Кели

Брекзит без сделка ще доведе до разпалване на национализма в Шотландия и Ирландия. Това предупреди ирландският евродепутат Шон Кели от Фине Гейл, партията на премиера Лио Варадкар. Кели коментира спорния въпрос за ирландската граница.

Ако бъде установен граничен контрол по 500-километровата линия между Република Ирландия и Северна Ирландия, връщането на насилието там ще е въпрос на часове, каза Кели за БНР:

"Границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е изкуствена. Тя се появи,  през 1921 г., с Англо-Ирландското споразумение, според което 26 от общо 32-те ирландски графства се отделят и стават независими като Ирландска Свободна Държава. Останалите 6 графства останаха в пределите на Обединеното кралство. Така че този въпрос винаги е предизвиквал спорове. Той доведе до гражданска война, а в по-късно през 60-те и 70-те години се стигна до вълна на насилие. С помощта на САЩ и ЕС правителствата на Ирландия и на Обединеното кралство постигнаха споразумение, с което беше установен мир, който имаме и до днес. Ако обаче се върнем към т. нар. „твърда граница” между Северна Ирландия и Република Ирландия и бъде установен граничен пункт, започнат да се правят проверки и т.н., много хора ще видят в това знак от миналото, ще видят опит за ново разделение на Ирландия. Страхуваме се, че присъствието на войници и гранична полиция ще доведе до насилие.  Твърдата граница ще доведе и до огромни затруднения по отношение на търговията. В момента там има свободен достъп за влизане и излизане, не съществуват търговски бариери, двете страни сме в единния пазар, така че бизнесите могат да растат. Но ако стане така, че там има граница и Северна Ирландия не е в митническия съюз, то тогава ще има високи такси, които ще засегнат сериозно местните бизнеси и ще създадат трудности за хората, които искат да пътуват. Това ще се превърне във външна граница на ЕС, а знаем че никоя външна граница не е напълно и свободно отворена. Гарантирам ви, че ако по тази граница се появят войници, 24 часа по-късно те ще бъдат атакувани по някакъв начин, ще има стрелба, ще бъдат нападнати с бомби или със запалителни устройства. Нужно е само да бъде разпален пламъкът на отмъщението и избухването на насилие ще е въпрос на време. Това наистина ни притеснява сериозно. Надявам се и вярвам, че в Камарата на общините  в Лондон ще имат достатъчно разум, за да не допуснат това". 

Въпросът с ирландската граница няма да повлияе много на изборите за ЕП в страната, убеден е евродепутатът:

"Не мисля, че ще повлияе на изборите през май в такава степен. Всички сме убедени, че направихме, каквото е по силите ни. Подкрепяме излизането със споразумение, не искаме "твърд" Брекзит. Както управляващите, така и опозицията у нас, са на едно мнение, няма противоречия по този въпрос. ЕС е 100% зад нас и ни подкрепя. Подкрепя ни за това, че сме силни и разпространяваме този призив.  Социологическите проучвания показват, че се увеличава процентът на хората в Ирландия, които подкрепят оставане в ЕС след Брекзит. Така че смятам, че европейските избори няма да засегнат големите партии в страната толкова много. Мнозинството от ирландците осъзнават предимствата на това да сме в ЕС. Това е най-доброто място, на което можеш да бъдеш. Достатъчно е да сравним Ирландия сега с Ирландия, когато се присъединихме към Съюза през 1973 г. - все едно да сравняваш тебешир със сирене - нищо общо". 

За "Хоризонт" и предаването "Преди всички" той коментира и възможните сценарии за развитие на въпроса при Брекзит със и без сделка:

"Ако има сделка и споразумението за напускане бъде одобрено и имаме т. нар. предпазен механизъм, това означава, че ще има споразумение между Република Ирландия и Северна Ирландия за свободен достъп и преминаване през границата в двете посоки, както е сега. Това искаме ние. Ако имаме обаче "твърд" Брекзит и тази граница стане външна за ЕС, то там трябва да бъдат въведени тарифи и граничен контрол, да има войници и гранични служители. Това, както казах, ще върне спомените на хората от войната, ще предизвика тежки сблъсъци и насилие, и ще бъде възобновена борбата за Обединена Ирландия - ще се върнем отново към онези мрачни години

Мисля, че ако Обединеното кралство катастрофира без споразумение, това ще разпали шотландския национализъм. Вероятно може да има нов референдум за независимост. Ако се стигне до Брекзит със сделка, тези шансове за отделянето им от Обединеното кралство смятам, че намаляват сериозно. Мисля, че за Ирландия важи същото - ако сделката ни удовлетворява и нямаме граница със Северна Ирландия, хората ще приемат това и жаждата и мечтата за Обединена Ирландия ще бъде отложена за подходящия момент без да бързаме и да се поставят срокове за постигането".

Хората в Северна Ирландия са гласували масово "за" оставане в ЕС. и има определен момент на гняв, защото те смятат, че ще бъдат изкарани от ЕС против волята им, изтъкна евродепутатът и припомни:

"Да не забравяме също, че в резултат от допълнителното споразумение , според което технически всеки гражданин на Северна Ирландия може да получи паспорт от Република Ирландия, ако поиска такъв и така технически, ако са граждани на републиката, ще бъдат и част от ЕС, защото Република Ирландия е част от него и ще остане там. Така че това ще предизвика доста объркване". 

Политическото обяснение на Кели защо Брекзит се случва е, че Обединеното кралство никога не е било ангажирано с ЕС, както са например Франция и Германия:

"Политиците не говорят за предимствата на това да си част от Блока. И най-лошото - жълтата преса подхвана тази вълна и започна да обвинява Европа за всичко лошо, което се случва. И то не само неща, които се решават на европейско ниво, а и местни проблеми. И всичко това в продължение на 45 години. Когато обикновеният британец отваря своя жълт вестник всеки ден в продължение на 45 години - от 1973 г., когато Великобритания става част от ЕС, той чете статии, които громят ЕС по всички линии. Това няма как да не създаде някакви естествени инстинкти и позиции в полза на напускане. Тези настроения се засилват, когато мотивите за излизане се представят по един съвсем опростен, примитивен начин от хора като Найджъл Фарадж, заедно с призива „Да си върнем обратно контрола” и това, че ще сключим прекрасна сделка за свободна търговия с останалата част от света и всичко ще е красиво. Това обаче няма как да стане! И сега интелигентите хора във Великобритания започват да осъзнават и да се замислят по този въпрос.

Смятам, че и до някаква степен самият ЕС носи вина за това. Те направиха тези прекрасни програми, от които се възползваха всички страни членки, включително и моята страна Ирландия, но така и не обяснихме на хората това, когато остротите антиевропейски критики се появиха. Никой не им отговори и хората не видяха другата страна на монетата. Мисля, че това е грешка, която ЕС направи - не си извадиха никакви поуки и ето, че Брекзит се случи. Сега, когато е твърде късно, започнаха да планират различни кампании, в които да ангажират повече хората с европейските теми и така да бъдат по-ангажирани".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна