Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп номинира Джефри Розън за заместник главен прокурор

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Aдминистрацията на Доналд Тръмп номинира Джефри Розън за следващ заместник главен прокурор и заместник-министър на правосъдието, предаде АФП. Той ще заеме мястото на Род Розенщайн, който доскоро отговаряше за разследването на „руската връзка“ на Тръмп и за когото вчера бе съобщено, че напуска поста през март.

Розън е заместник-министър на транспорта. Бил е юрисконсулт и старши политически съветник в Белия дом в периода 2006-2009 г. Работил е като старши партньор в правната кантора „Къркланд и Елис“ - същата, в която е работил и новият главен прокурор и министър на правосъдието Уилям Бар.

Розенстейн наблюдаваше разследването на специалния прокурор Робърт Мълър след като тогавашният главен прокурор Джеф Сешънс си направи отвод. Заради това президентът Тръмп се отнасяше подозрително към него.

Бившият и.д. директор на ФБР Андрю Маккейб каза в неделя, че Розенстайн е бил толкова разтревожен от решението на Тръмп да уволни шефа на бюрото Джеймс Коми през май 2017 г., че е говорил за позоваване на 25-ата поправка в конституцията с цел отстраняване на президента. Като лансирал идеята да носи подслушвателно устройство и да запише Тръмп, докато си говорят за отстраняването му от администрацията. Розенстейн обаче отрича тези твърдения.

Сега разследването за руска намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г. се наблюдава от главния прокурор Уилям Бар, който бе утвърден на поста от Сената на 14 февруари.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени