Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тематични музейни турове в "Квадрат 500"

2
Снимка: Национална галерия

Специални тематични музейни турове започват от тази събота в "Квадрат 500".

Постоянната експозиция на националната галерия представя по принцип най-значимите образци на българското изобразително изкуство, както и произведения на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка.

Музейните турове, които започват от тази събота, са много различни от всичко правено до сега.

В поредица от 4 музейни турове, водени от екскурзоводите на "Квадрат 500", публиката ще научи по-подробно историята на част от над 1 600 творби, разположени в 28 зали. Колекцията на националната галерия трябва да бъде преживяна за 50 минути, макар това предвидено време да е условно и да е възможно разходката да продължи и по-дълго. Всяка събота екскурзоводите ще очакват желаещите в 13 часа в централното фоайе на галерията, разказва Яна Братанова от отдел „Образователни програми“ на "Квадрат 500".

„Началото на светското изкуство в България“ е темата на първата събота, разказва Сиана Минева от отдел „Образователни програми“ в националната галерия. Втората тема от туровете в "Квадрат 500" е в навечерието на Националния празник 3-ти март.

Групите ще са с пълнота около 20 посетители, а цените съвсем достъпни – 12 лева за възрастни, 7 за ученици, студенти и пенсионери и по 2 лева за деца под 12 години. След като турът приключи, посетителите могат да останат в "Квадрат 500" колкото пожелаят, без да доплащат и да разгледат и останалите зали на галерията. На излизане ще получат анкетни карти, чрез попълването на които служителите в националната галерия ще получат обратна информация какво друго интересува посетителите и каква нова информация да включат в бъдеще.

Необходимо е предварително записване, а телефоните, на които това може да стане, са посочени на сайта на галерията.


Репортажа на Светослава Кузманова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна