Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пътеки за отвъд“ с Агоп Мелконян

БНР Новини
Отляво надясно по часовниковата стрелка: Л. Мелконян, В. Топакбашян, Д. Маринова и Дж. Чемишанов
Снимка: Кирчо Стоичков

На 10 март се навършват 70 години от рождението на писателя-фантаст, драматурга, преводача, журналиста, университетския преподавател и книгоиздател Агоп Мелконян. „Пътеки за отвъд“ е специално издание с избрани произведения от творчеството му. Съставител на изданието е съпругата на писателя Людмила Мелконян. В книгата са включени романът „Смърт в раковината“, 24 разказа и новели.

Агоп Мелконян е един от най-четените и превеждани български писатели. Той е автор на няколко романа и сборници с фантастични повести и разкази. Театралната публика познава Агоп Мелконян и като автор на пиеси.

Една голяма част от творчеството на този деен талант са преводите – Братя Стругацки, Едгър Алън По, както и големите имена на арменската поезия и литература. Вартануш Топакбашян – главната редакторка на вестник „Ереван“ представи в предаването „Антология на арменската поезия от 4 до 20 век“, чийто подбор и превод са плод на усилията на Агоп Мелконян.

Отишлият си едва на 57-годишна възраст писател има принос и в основаването на катедрата по арменистика към СУ “Св. Климент Охридски“. Самият той преподава на студентите-филолози.

Грижовното отношение на Агоп Мелконян към младите автори не е забравено. Своеобразно продължение на работата му с тях е съществуванетона Конкурс за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян. Тази година вече се осъществява осмото издание. До 31 март продължава срокът за приемане на разказите. Повече за конкурса разказва Джовани Чемишанов, представител на „Сборище на трубадури“ – организатори и „двигатели“ на литературното съревнование.

Размислите на писателя Агоп Мелконян за фантастичното и никак нефантастичното, но пък много тревожно в живота на днешния човек, можете да чуете в записа от Златния фонд на БНР от 2004 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна