Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жул Паскин и дарителската история на семейство Пинкас

Мястото, където е била родната къща на Жул Паскин във Видин
Снимка: Полина Тодорова

В това издание на рубриката „Моята история“ на предаването „Семейно радио“ заедно с партньорите ни от „MOVE.BG” продължаваме да ви разказваме за големите дарители на България. Този път наш гост е Светлана Кръстева, началник на Държавен архив – Видин, от която ще научите интересната история на световноизвестния художник Жул Паскин и видинската фамилия Пинкас.

Юлиус Пинкас, познат повече под псевдонима Жул Паскин, баща му Маркус Пинкас и братята му Йозеф и Самуел Пинкас са героите на този разказ. Жул Паскин е световноизвестен художник, чийто жизнен път започва от град Видин. Роден е в многолюдното семейство на видинските евреи Маркус и Софи Пинкас през 1885 г. Баща му е бил заможен търговец на жито, а заради търговската дейност семейството се мести последователно в Русе и Букурещ. През 1895 г. Юлиус е изпратен да продължи образованието си във Виена, а по-късно посещава и курсове по рисуване във виенската академия. В годините до 1930 г. Жул Паскин води напрегнат творчески живот, изпълнен с непрестанни търсения и пътувания из целия свят.

Възможностите на семейството позволяват то да развие широка благотворителна дейност, за която може да научите повече от разказа на Светлана Кръстева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна