Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катя Колева: Решения в ЦИК, РИК и ОИК с обикновено мнозинство са недопустими

Снимка: БУЛФОТО

„Жалко е, когато законотворците започват да се вслушват в гласа на обществото постфактум, едва след като предложат и приемат промени или нови закони“, коментира пред БНР Катя Колева - председател на Управителния съвет на Института за социална интеграция. По думите ѝ обсъжданията трябва да се случват предварително и след дебат да се вземат решенията.

Колева е категорична, че поправки в изборното законодателство не бива да се правят в последната една година, а не в последните 2-3 месеца преди избори.

„Днес в зала ще отхвърлят ветото на президента. Президентът ще има някакъв срок да обнародва в Държавен вестник. Първата възможност за това би била на 12 март. Тук не може да се каже, че се приема онази част от ветото, която е за преференциите. Ветото е съвкупно нещо. След 12 март, като бъде обнародвано в Държавен вестник, ще има възможност със Закон за изменение и допълнение да се внесат промени, които действително да имат някакъв шанс да бъдат приети и да дадат възможност българският избирател на 26 май да гласува с преференциален праг, какъвто беше досега. Тази изнервеност, тази припряност, тази прибързаност - всичко това нагнетява и без това динамичната обстановка и недоверието на избирателите в прозрачността и почтеността на изборния процес“, коментира Катя Колева в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според Института за социална интеграция преференциите са едно от достиженията в демократичността на изборния процес в България. „Избирателят започна да се научава как съзнателно може да пренареди една листа“, посочи Колева. Според нея това е дисциплинираща мярка и за партиите:

„Ще вкарваш в листите наистина качествените представители на партията и няма да се притесняваш, че някой може да ги пренареди“.

От Института за социална интеграция не заявяват подкрепа за никой от членовете на ЦИК публично, каза Катя Колева и обясни решението:

„За да бъдем спокойни, когато работим с нашите граждански наблюдатели. Да не бъдем укорявани и да не бъдем слагани в една или друга плоскост на ангажираност към когото и да е. Нашите очаквания са ЦИК да работи по начин, по който решенията да бъдат в полза на демократичността на изборния процес“.

Според Колева е много важен въпросът за това как се взимат решенията в ЦИК, РИК и ОИК: „Решения с обикновено мнозинство в толкова политизирани органи - това е недопустимо. Непрекъснато могат да се взимат решения, които да са нагласени“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!