Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката на сефарадските евреи ще звучи следващите 3 месеца в Пловдив

Езикът и музиката на сефарадските евреи ще бъдат представени в Пловдив като част от програмата на Европейска столица на културата. 

Публиката ще усети древната им самобитна култура чрез музикално-театралния спектакъл "От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен". Той ще бъде представен четири пъти, като първото представление е днес в еврейския културен дом "Шалом". 

Спектакълът ще се изпълнява следващите 3 месеца на още няколко емблематични места в града - Културен център "Тракарт", Регионален исторически музей - Пловдив и читалище "Петко Р. Славейков 2008".

Спектакълът включва 20 автентични песни на езика ладино, изпълнени от актрисата Ева Волицер под съпровода на флейта, цигулка и акустична китара. 

Изпълненията са на староиспанския език ладино, говорен от сефарадските евреи, които намират убежище в Пловдив след прогонването им от Испания през 1492 г. 

Осигурен е превод на всяка песен на български език, а по време на изпълнението ще се появяват като фон картините на Марк Шагал, Модиляни и Цанко Лавренов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!