Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ обвинява "Фолксваген" за инвеститорска измама във връзка с "Дизелгейт"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) обяви, че е повдигнала обвинения срещу автомобилния гигант Volkswagen AG, срещу две негови дъщерни дружества и срещу бившия изпълнителен директор на компанията Мартин Винтеркорн за измама на инвеститори в американски облигации с оглед на скандала, известен като "Дизелгейт".

В съобщение за пресата, публикувано в четвъртък късно вечерта, SEC заяви, че германският производител на автомобили е набрал милиарди долари чрез пазарите на корпоративни облигации и пазарите с фиксиран доход, като в същото време е направил серия измамнически твърдения за въздействието върху околната среда на "чистия", според "Фолксваген", дизелов парк на компанията.

Securities and Exchange Commission (SEC) твърди, че от април 2014-а година до май 2015-а година "Фолксваген" е емитирала за повече от 13 млрд. долара корпоративни облигации и обезпечени с активи ценни книжа на американските дългови пазари в момент, когато висшият мениджъри състав на компанията е знаел, че повече от 500 хиляди нейни автомобили в САЩ са надхвърляли значително американските стандарти за отделяните вредни газови емисии,

В жалбата на Комисията по ценните книжа и фондовите борси се твърди, че компанията "Фолксваген" е направил фалшиви и подвеждащи изявления пред инвеститорите и застрахователите относно качеството на произвежданите от нея превозни средства и че те спазват изискванията за опазване на околната среда. "Прикривайки схемата за вредните емисии, "Фолксваген" е получил стотици милиони долари в повече от емитирането на ценни книжа на по-атрактивни за компанията цени", се посочва в обвинението.

В жалбата, която обвинява Volkswagen, нейните филиали Volkswagen Group of America Finance и VW Credit Inc., КЦКБ настояват за "трайна възбрана, отписване на печалбите, постигнати чрез злоупотреба и за граждански санкции". Освен това американският финансов регулатори настоява да бъде забранено Мартин Винтеркорн да работи като изпълнителен директор в която и да е публични компании в рамките на САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна