Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войн Божинов: Сърбия се готви за война

Протестен марш срещу сръбския президент Александър Вучич в Белград.
Снимка: БТА

Свидетели сме на поредния сблъсък между, условно казано, Запада и Изтока на Балканите. Сърбия и Република Сръбска останаха единствените места в нашия регион, в които Русия все още притежава няколко влияние, което с времето все повече намалява.

Това каза за БНР историкът от БАН Войн Божинов по повод протестите в Сърбия. Той припомни, че президентът на страната Александър Вучич е дошъл на власт като прозападно настроен, но „с течение на времето зае други позиции, които очевидно влязоха в противоречие с настроенията в Западна Европа и в САЩ“. Срещу себе си обаче в момента има „пъстра коалиция, очевидно обединена от желанието да бъде свален от власт“:

Пред Сърбия има „изключително тежки проблеми“, решаването на които изисква силна власт, предупреди Войн Божинов в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ и допълни:

„Опасявам се, че опозицията не може да предложи това на сръбския народ“.

Сърбия трябва да реши косовския проблем. Белград „се готви упорито за война“, убеден е Божинов:

„Повече от категорично може да се види в политиката им на превъоръжаване на сръбската армия“.

Размяната на територии не е в интерес на самите сърби, защото те вече са обърнали загубата на Косово в своя полза, смята той:

„На Косово те спретнаха едно „малко Косово“ в северната част на държавата. По този начин, имайки този анклав, те могат да манипулират Косовския въпрос далеч по-добре - имат свои козове. Ако се премине към размяна на територии, това означава ново преначертаване на границите на Балканите. Опасявам се, че ще започне една верижна реакция на Балканите, краят на която може да завърши много неприятно“.

При нови избори коалицията, оглавявана от Вучич, отново ще има над 150 гласа в 250-местния парламент.

„Обстановката в Сърбия показва, че спокойно можем да говорим за режим, който е сложил ръка върху икономическия сектор и върху медиите. От друга страна, Сърбия парадоксално показва добри икономически резултати, а в някои сфери - даже по-добри от българските. Нещата не са черно и бели, те са нюансирани“.

Проекти като „Турски поток“ например също могат да имат отношение към политическата обстановка в страната, смята историкът:

„Искам да ви върна само няколко години назад към цветната революция в Македония, с която практически беше прекъснато будапещенското трасе на „Турски поток“. Ясно е, че Западът, Съединените щати по-конкретно, си поставят за основна цел нереализирането на двата основни газови проекти, които Кремъл иска да осъществи – „Северен поток“ 2 и „Турски поток“. Очевидно това е цел номер 1 на геополитическите центрове във Вашингтон“.

По повод официалното изявление на кандидата за бъдещ шеф на Европейската комисия от ЕНП Манфред Вебер, който заяви, че ако оглави ЕК, ще направи всичко възможно да спре „Северен Поток“ 2, Божинов каза:

„Опасявам се, че много от европейските политици в Брюксел са ехо на американските желания тук, на Стария континент“.

Интервюто с Войн Божинов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна