Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Костов: Незаконната сеч не е най-големият проблем на българската гора

Снимка: БНР, архив

На 21 март целия свят отбелязва Деня на гората. На този ден можем да се похвалим, че България е сред държавите с най-много гори в Европа. Те покриват една трета от територията на страната и повечето са с естествен произход.

Дали умеем да управляваме горите си коментира пред БНР Георги Костов, лесовъд, преподавател и бивш заместник-министър в земеделското министерство, който е убеден, че незаконната сеч не е най-големият проблем на българската гора.

„Дори и най-мрачните прогнози за това колко се краде от незаконна сеч, не надхвърлят способностите на гората да се възпроизвежда и да се запази“, каза той.

По думите му демографската криза е довела до липсата на качествена работна ръка в гората. Дърводобивът е изключително слабо звено, посочи Костов.

„Хората не са необходими на гората, гората е необходима на хората! Ако не се стопанисва добре тя, се стига до катаклизми, които за нашия кратък живот са значими явления, но за гората това са няколко години от хилядолетния ѝ живот“, заяви още Костов.

Интервюто на Веселина Миланова с Георги Костов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна