Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов ще иска да се промени законът, ако представители на ГЕРБ са придобили имоти на занижени цени

| обновено на 22.03.19 в 14:59
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обеща да внесе искане да се промени законът, чрез който лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и други представители на партията са придобили имоти на занижени цени:

"Цветанов, ГЕРБ – ние нашите последствия ще си ги понесем – дали ще е петно, дали ще е белег. Тази партия  съм я създал, за да се бори с корупцията! Ако ГЕРБ са приели закон в парламента, който облагодетелства някой, както когато беше законът "Домусчиев", така наречен, в момента, в който разбрах детайлите, този закон изчезна от парламента. Не се състоя! Ако има такъв закон, утре ще внеса друг, с който да променя това, ако е неправилно. Въпросът е законни ли са или не и дали има лобизъм за тях. Ако има подобно нещо, съответно, ще го поправим".

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако действително е внесена поправка в закона, улесняваща фирмата "Артекс", проблемът ще бъде коригиран:

"Убеден съм, че не е така или ако са направили такова нещо, то в никакъв случай не важи за периода, в който се говори. Ако има такова нещо, ще си понесат последствията. Много ясно и точно го казах за всеки, който си е превишил правата. 

Аз като се огледах в Брюксел, толкова високи сгради има. Тук няма ли такива сдружения, такива протестиращи? Сигурно има, или в Лондон. В кой град няма сити? В кой град няма високи сгради?"

Министър-председателят каза, че е необходимо да има обществено обсъждане за строителството в страната. Той коментира и фирмите, чрез които са се облагодетелствали близки до властта:

"Трябва да има дебат хубаво ли е да има високи сгради. Като минавам по "Цариградско" и гледам, сградите са красиви. Придават съвсем друг облик на града. Искат колиби – колиби. Глас народен – глас Божи. Ние живеехме в колиба, в две стаи в Банкя. Какво да ви кажа? Всеки си харесва някъде и се пазари. Ако това е нарушение, тези фирми да ги затворят. Това са големи фирми с добро строителство, поне от това, което знам, и да си върнем "Софжилфонд", панелките, и да приключим. Къде да живеят? Да направим като в Китай, един град, където да живеят съдиите, прокурорите, депутатите, всички заедно".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени