Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неяснотата около ирландската граница се задълбочава

Милена Комарова: Твърда граница би затруднила ежедневието на ирландците

| обновено на 23.03.19 в 11:01
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отлагането на Брекзит удължава неясното бъдеще на ирландската граница. „Твърда граница би затруднила неимоверно ежедневието на всички ирландци“, коментира пред БНР българката Милена Комарова, която работи в Северна Ирландия като анализатор за неправителствения Център за трансгранични изследвания:

"Всяко едно втвърдяване на границата би представлявало огромен проблем практически и икономически, тъй като една голяма част от селското стопанство тук, особено в граничния район, разчита на снабдяващата верига. ... На всеки следващ етап от производствената верига, на снабдяване и продажба ефектът от втвърдяването на границата ще бъде допълнителна цена. Това би било, особено за ирландските националисти, огромна символична ретроградна стъпка в мирния процес".

Експертът подчерта, че в Лондон има неразбиране за действителните проблеми, които ще повлече след себе си Брекзит:

"Сред някои кръгове определено съществува впечатлението за това, че в Уестминстър много малко се разбира същината на конфликта, на мирния процес, на ситуацията в Северна Ирландия, и на това в крайна сметка колко дълбоко отиват последствията от Брекзит и втвърдяването на границата, колко дълбоко биха отишли те на всяко едно ниво - от всекидневното, през икономическото, през отношенията между различните общности, но и на високо политическо ниво между политическите партии тук, както и в междуправителствените отношения с република Ирландия. На всяко едно от тези нива Брекзит представлява сериозна заплаха".

"Каквито и да са мерките, които ще се вземат, дори да не са сложени в един общ предпазен механизъм в рамките на едно споразумение, те трябва да бъдат основани на някакъв тип споразумение, което решава какви точно ще са тези регулации, какви точно ще са правилата, по които се извършва придвижването на стоки, хора, капитал, услуги, информация и т.н. Едно от възможните решения, за които много често се говори, е технологическото решение", коментира още Милена Комарова.

Гражданските и човешките права са другият много важен момент. Експертът заяви, че той не е бил добре разбран по време на кампанията преди референдума за Брекзит.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени