Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт по религии: Крайнодесният екстремизъм не само набира сила, но става и по-агресивен

Надписи върху пълнители за оръжия на нападателя в Нова Зеландия.
Снимка: Reuters

Нова Зеландия пренебрегна опасността от крайнодесен екстремизъм, макар че той има корени отдавна, заяви в интервю за БНР проф. Дъглас Прат - специалист по религиозни учения и влиянието им в модерното общество от Университета в Уайкато.

„Очевидно е, че крайнодесният екстремизъм набира сила. Той става не само по-разпространен, но и по-агресивен. Паралелът между терора в Нова Зеландия и направеното от Брайвик почти преди десетилетие е стряскащ. Екстремисти, вълци - единаци с огнестрелно оръжие. И двамата избират невинни жертви и стрелят без да им мигне окото. Разликата е, че Брайвик избра лагер на младежка организация, докато терористът от Нова Зеландия – мюсюлмани“, коментира той в предаването "Събота 150".

Експертът подчерта, че саморадикарилизиралите се хора, основно чрез съдържание в интернет, са много опасен феномен, независимо дали става въпрос за ислямски екстремисти, радикалисти, които вярват в превъзходството на бялата раса, християнски екстремисти или с каквито и да е други убеждения: 

"Това, за което малко се говори, но е огромен проблем, е рерадикализацията. Много хора обвиняват мюсюлманите за случилото се, защото разбират терористичния акт като отговор на предишни действия на мюсюлмански екстремисти. Именно затова трябва да обърнем внимание на рередикализацията като явление в света, в който живеем“.

Именно религиозният екстремизъм е най-сериозният проблем пред света, категоричен е и Скот Ейтрън, който изучава радикализацията и процесите в Близкия Изток.

„Те наистина са вълци-единаци, но те са свързани чрез интернет, чрез определени идеи и движения и дори чрез организации. Терористът в Нова Зеландия е вдъхновен от Дилън Руф, който уби чернокожи в църква в Съединените щати, и от Андерш Брайвик, който уби ученици по време на летен лагер в Норвегия. Също така той черпи вдъхновение от Рено Камю - френски писател и философ, който е написал "Великата Замяна". Именно така е озаглавен и манифестът на стрелеца от Нова Зеландия“.

Брайвик и стрелецът от Нова Зеландия имат нарцистичен начин на мислене, смята проф. Хенрик Сиса от Института за изследване на мира в Осло, който изследва обстойно поведението на Брайвик - крайнодесния екстремист, отнел живота на 77 души в Норвегия през юли 2011. Той допълни: 

"Те напълно вярват в абсурдната теза, че това, което ще направят, ще събуди света и ще провокира цяло ново движение. Всъщност, това е заблуда, която принадлежи към всеки вид екстремистка идеология, независимо от какъв човек е изповядвана“.

Още по темата чуйте в звуковия файл.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!