Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консерватори натискат премиера Мей да се оттегли, за да мине сделката ѝ за Брекзит

| обновено на 24.03.19 в 11:57
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Високопоставени членове на британската Консервативна партия са информирали премиера Тереза Мей, че нейната сделка за Брекзит има по-голяма вероятност да бъде одобрена при ново гласуване в Камарата на общините, ако тя обещае да се оттегли от поста.

Тереза Мей се опитва да получи подкрепа за споразумението, което вече два пъти бе отхвърлено. Тя вече призна, че трето гласуване няма да има, ако сметне, че няма да получи необходимата подкрепа. На този етап е ясно единствено, че Обединеното кралство няма да напусне ЕС на предварително планираната дата 29 март. В зависимост от съдбата на сделката на Мей ще последва отлагане до 22 май, ако бъде приета, или до 12 април, ако бъде отхвърлена.

Тази сутрин депутатът консерватор Найджъл Еванс заяви по Би Би Си, че това, което ще се случи следващите дни и седмици ще определи с какво ще бъде запомнена Тереза Мей. Еванс сравни ситуацията с Маргарет Тачър, когато министрите един по един са започнали да се оттеглят. Той изтъкна, че би желал Мей да получи още един шанс да прокара сделката си.

„Говори се за временен лидер – Дейвид Лидингтън или Майкъл Гоув. Мисля, че оттеглянето на премиера е гарантирано в краткосрочен план. Това, което не е гарантирано, е какво тя ще завещае. Дали провал да изпълни най-големия мандат, който някога някое правителство е получило чрез референдум или пък неговото изпълнение“, каза Еванс.

Неделните вестници спекулират усилено за заговор премиерът да бъде свален. От Даунинг стрийт отрекоха възможността Тереза Мей да бъде убедена да напусне поста си. 

11 министри от кабинета на британския премиер Тереза Мей искат тя да се оттегли, твърди политическият наблюдател на „Сънди таймс“ Тим Шипмън, цитиран от Ройтерс. По думите му се подготвя мащабен преврат за отстраняването на Мей заради провала ѝ в приемането на споразумението за Брекзит и наложилото се отлагане на излизането от Евросъюза.

Вчера стотици хиляди британци излязоха на демонстрация в центъра на Лондон с призиви да се даде шанс за нов референдум „за“ или "против" оставането в Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!