Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вайкинг скай“ пристигна в пристанището Молде

| обновено на 25.03.19 в 10:03
Пътници в круизния кораб „Вайкинг скай“ чакат да бъдат евакуирани.
Снимка: БТА

Повече от 24 часа, след като претърпя повреда на двигател, круизният кораб „Вайкинг скай“ пристигна снощи в пристанището Молде, предаде БТА.

„Вайкинг скай“ с около 1300 души на борда загуби мощност в събота следобед и започна да се носи по вълните на 2 км от Мьоре о Румсдал, поради което капитанът изпрати сигнал за бедствие. По-късно екипажът запали единия двигател и корабът бе закотвен.

Спасителни екипи започнаха евакуация по въздуха в нощта срещу неделя. Пътниците бяха издигани един по един от палубата и откарвани по въздуха в близко село, северно от град Молде, на западното крайбрежие на Норвегия.

В неделя сутринта круизният кораб успя да рестартира 3 от 4-те си двигателя, а в помощ му се притекоха два буксира, които започнаха да го теглят към най-близкото пристанище.

Заради това евакуацията по въздуха бе прекратена днес около обед. До това време хеликоптери транспортираха до брега 460 от общо 1373 души на борда, където повечето пътници са британци и американци.

В болница са настанени 17 души, като трима възрастни от тях били със сериозни счупвания.

Спасители евакуираха и девет души от товарен кораб, помагал при спасяването, който изгуби двигателна тяга. Това стана  с два хеликоптера, участвали в евакуацията на пътници от круизния кораб.

Няма данни български граждани да са били на борда на круизния лайнер "Вайкинг скай", който аварира на 23 март край бреговете на Норвегия, съобщиха от Министерството на външните работи. По-голямата част от туристите са от САЩ и Великобритания. Евакуацията на пътниците продължава днес, допълниха от ведомството. По-рано световните агенции предадоха, че вече са евакуирани 1 300 пасажери. 

Посолството на България в Норвегия следи случая. При необходимост от съдействие български граждани могат да се свържат с мисията на телефон +47 22 55 40 40 и дежурен телефон в извънработно време +47 48650093, се посочва в съобщението.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!