Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Свиленски: Скандалът с имотите не дойде от България, БСП няма участие в него

Георги Свиленски
Снимка: БГНЕС

„Нещата, които се случват в държавата вече не ни изненадват“, каза пред БНР заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

„Ние като участници в политическия процес следим събитията, които се случват, следим поведението на управляващите, следим модела, по който управлява държавата и разбира се последствията, които гърмят всяка седмица, са неизбежни. При нас няма изненада“, обясни той в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Скандалът, който се разрасна, е огромен. Тук говорим за парламентарни практики. Българският парламент приемал ли е закони в интерес на дадена фирма. Как ще си свърши работата комисията, която трябва да провери съответните случаи. Защото тя неведнъж е проверявала подобни случаи и винаги излиза с констатацията, че няма проблеми. В случая притесненията са, че тази комисия е назначена лично от г-н Цветанов“, добави Свиленски. Той отрече да е знаел, че с подобни аргументи темата е коментирал президента Румен Радев.

„Точно в този скандал БСП няма никакво участие. Всички вие знаете откъде дойде информацията. Със сигурност тя не е от България. И г-н Цветанов, и г-н Борисов трябва много добре да си направят изводите. Кои и защо, и защо точно сега дава тези сигнали“, каза Свиленски, визирайки, че информацията за сделките с луксозните апартаменти първо се появи в „Свободна Европа“.

„Първо трябва да бъде разнищен скандалът докрай. Да стане ясно кой, кога, какво е купувал, на какви цени е заменял. Да стане ясно ощетена ли е българската държава, а това кой инициира тези данни, това си е работа на засегнатите лица“, посочи още Свиленски.

Законодателната инициатива (при приемане на Закона за устройство на територията– б.р.) тогава 2017 г., когато е направена от колегите от ГЕРБ. Мнозинство в тогавашния парламент също имат ГЕРБ и г-н Цветанов отново е председател на парламентарната група. Недейте с 2 гласа, с които БСП е участвала в гласуването, да се прехвърля тежестта (върху БСП – б.р.), така коментира той участието и на БСП при приемането на Закона за устройството на територията.

Според него БСП няма основание да се извинява, ако след проверката всичко с разследваните имоти излезе законно, защото те са извършили само “констатация на това, което е излязло в една медия“. И констатираме фактите около него. “Фактите са безспорни, че г-н Цветанов е заменил два малки апартамента за един голям, това е безспорен факт. Това, че никой друг българин не го е направил в държавата, изключвам министърът на правосъдието и зам.-министърът на спорта, това също е факт“, каза още той.

“Аз не искам да ставам адвокат на г-жа Нинова. Тя ясно обясни в коя година, на какви цени  е закупила даденото жилище – 2004 година или 2003, преди 19 години, когато г-жа Нинова не е била нито народен представител, нито зам.-министър, както се опита вчера някой да каже, че вече е била зам.- министър, нито е имала намерение да се занимава с политика“, коментира той въпроса с апартамента, закупен от Корнелия Нинова също на преференциални цени.

Въпреки разкритията БСП няма да връща депутатите си в Народното събрание, за да иска анкетна комисия по случая. Според Свиленски предсрочни парламентарни избори вече са неизбежни.

“Няма кака в едно гнездо на оси да влезеш с добри намерения. Вътре единствената цел, която се постига, е разпределяне на постове, разпределяне на позиции и ако може в следствие на това някой да получи някое жилище някъде“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!