Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска прекратяване на поръчката за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново

МВР: Няма да се строят нови лагери или общежития за бежанци в градове, близо до турската граница

| обновено на 24.03.19 в 14:50
Секретарят на парламентарната група на партията Кристиян Вигенин .
Снимка: БГНЕС

БСП поиска днес правителството да прекрати обществената поръчка за изграждане на площадки за евентуални бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново. Левицата ще подкрепи протестите на гражданите в трите общини.

Секретарят на парламентарната група на партията Кристиан Вигенин настоя евросредствата да се предоговорят за охрана на границата.

"Питаме правителството има ли връзка с тази обществена поръчка и решението преди няколко дни на съда на ЕС, което на практика позволи на германските съдилища да връщат обратно емигранти в страните, от които те са влезнали на територията на ЕС. Достатъчно открито правителството да каже дали се касае просто за усвояване на средства, или за подготовка за реално настаняване на бежанци", каза Кристиан Вигенин на пресконференция в София.

Заместник-вътрешният министър Красимир Ципов и днес за пореден път увери, че няма да бъдат строени нови лагери или общежития за бежанци в градове, близо до турската граница. Той допълни, че площадките, които в момента се изграждат, ще бъдат пуснати и върху тях ще бъдат разположени контейнери, едва когато има сериозен мигрантски натиск към страната ни. 

Ципов допълни още, че в момента ОЛАФ проверява обществена поръчка в МВР за осигуряване на 28 високопроходими автомобила, като уточни, че проверката е от края на миналата година. Поръчката е само за разчистване на площадки където в бъдеще, ако се наложи, ще бъдат обособени временни приемателни центрове, обясни зам.-министър Красимир Ципов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени