Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Павлов: Не очаквам съществена промяна в изборния резултат за ГЕРБ след скандала

Страхил Делийски: В момента управляващата партия няма полезен ход

Бойко Борисов и Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

„Скандалът с апартаментите вече е дал своето отражение както по отношение на публичния образ на ГЕРБ и ръководството, така и по отношение на вътрешно-организационната динамика“, каза пред БНР политологът Страхил Делийски в коментар за скандала с придобитите от висши политици луксозни апартаменти на занижени цени.

В предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ той добави, че на Бойко Борисов ще му се наложи да вземе решение в контекста на един много сериозен ребус. И посочи щетите:

„Щетите са поне на няколко равнища. Със сигурност става въпрос за имиджова щета. Пореден знак, че нещо по отношение на ценностите, поведението и разбирането за това какво е да си публичен служител в ГЕРБ, не е както очакват мнозинството от българските граждани. Независимо какво ще се случи с евентуалните проверки и институционални разследвания, имиджовата щета вече е налице. Тук става въпрос и за щета, свързан с вътрешно-организационната сплотеност в рамките на ГЕРБ, в рамките на парламентарната група и изобщо на цялостната организационна структура на партията“.

Той смята, че евентуалната дискредитация на Цветан Цветанов, дори да остане на това равнище, ще се отрази на начина, по който функционират структурните взаимоотношения в партията. 

Според социолога Юлий Павлов от политическата съдба на Цветан Цветанов зависят много неща оттук нататък. Той обаче не очаква съществена промяна в изборния резултат за ГЕРБ след скандала.

Такъв тип скандали винаги разочароват избирателите и отблъскват част от тях от урните, посочи Павлов. Според него при избори за национален парламент такъв скандал със сигурност би довел до намаляване на резултата на ГЕРБ. На европейски избори обаче гласуват основно твърдите ядра, на които тези скандали не могат да влияят, смята той и добави също, че не трябва да се подценява и способността на Борисов да превръща дефекта в ефект.

Според Страхил Делийски обаче в случая няма полезен ход. Той смята, че ще е голям проблем за ГЕРБ, ако Цветан Цветанов евентуално подаде оставка.

По думите му именно Цветанов е човекът, който прави изборите:

„Базата данни в главата на Цветанов е онова нещо, което даваше самочувствието на ГЕРБ, че трудно могат да бъдат победени на избори. Тези гласоподаватели ще бъдат мобилизирани каквото и да се случи, но при наличието на фигурата, която може да ги мобилизира, а тя със сигурност е Цветанов. Върху огромната част от тези структури и мрежи, които дават електорални услуги на ГЕРБ, той има влияние“.

Хипотезата за оставането на Цветанов в ГЕРБ пък превръща проблема за по-нататъшното доверие в ГЕРБ и Борисов изключително голям, добави политологът.

Юлий Павлов се съгласи, че евентуално оттегляне на Цветанов от дейността му ще има негативен ефект за изборите за ЕП. Според него най-вероятната възможност е Цветанов да не е шеф на щаба, но да продължи да работи за кампанията.

„Този отлив на гласове, който няма да е много голям, е по-вероятно да бъде компенсиран даже с излишък от позитивната новина, а именно коалицията със СДС“, каза социологът. Той не очаква прилив на гласове за БСП от скандала с имотите:

„Там не виждам откъде може да дойде пълна мобилизация на твърдото ядро, да не говорим за неговото разширяване“.

Според Страхил Делийски лидерът на БСП Корналия Нинова е изпуснала шанса да вкара партията си вътрешно консолидирана на изборите, а освен това е сбъркала с избора между двете кандидатури (на Елена Йончева и Сергей Станишев).

Кампанията с компромати отблъсква хората от гласуване и намаляване на активността на европейските избори, категоричен не още Павлов.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!