Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За ясни правила призоваха ветроходците

Снимка: БТА

Диалогът между ветроходците и Изпълнителна агенция "Морска администрация" за по-ясни правила за категоризация на различните видове плавателни средства, както и за техническите изисквания към тях продължава успешно. Това заяви във Варна по време на националния форум "Ветроходство в Черно море", организиран от ветроходната академия "Кор Кароли", кап. Валентин Енчев - директор на морската администрация. 
Кап. Енчев обясни:
"Видно е, че правилата за ветроходните кораби трябва да бъдат променени. Още повече - те са еднакви и за малките, и за големите плавателни съдове, което е нелогично. Започна процедура за законодателни промени, но тя върви бавно. Единствено има облекчаване на регистрационния режим и режима на инспекции. Но посоката трябва да е в по-точни и ясни правила! От "Морска администрация" искаме помощ да ни представят най-добрите практики по света. Предлагаме заедно да изготвим правилата, да са приложими и максимално да осигуряват безопасността на хората."
 Според кап. Енчев важното е при провеждането на ветроходни състезания и при определяне на техническите изисквания към яхтите е да се прилагат световните стандарти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени