Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов представи концепция за интеграция на ромите

| обновено на 26.03.19 в 17:42
Снимка: БГНЕС

От ВМРО ще предложат Законопроект за обществено полезен труд.

Така ще може да бъдат отработвани глобите, наложени на роми, обясни вицепремиерът по сигурността и лидер на партията Красимир Каракачанов:

"Хора, които не плащат административните си глоби, ще го отработват с труд - обществено-полезен, безвъзмезден труд в полза на обществото. Когато има подобни административни нарушения или престъпления, и не може да се плати глобата, ще се полага обществено-полезен труд. Има хора, които са натрупали сигурно хиляди такива левове, от които те не плащат нищо".

Намерението на ВМРО за този законопроект стана ясно след общественото обсъждане на "Концепцията срещу циганизацията". Очаква се тя да бъде внесена в Министерския съвет в началото на следващата седмица.

Кракачанов оповести преди месец сериозни мерки по отношение на ромите. Те предвиждат спиране на помощи при редица случаи, включително отказ от работа, ваксинация и спиране на децата от училище. Иска се и ограничаване на помощите за роми при случаи деца да раждат деца, а също така и отчетност на НПО-та, работещи с етноса. Премахването на незаконните гета и домове, както и трудова повинност при определени условия бяха най-критикуваните предложения.

Репортажа на Добромир Видев в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени