Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египетски лешояд от виенския зоопарк се заселва в Източните Родопи

2
Снимка: Christian Kunz

Деветмесечният египетски лешояд Анди от виенския зоопарк Шьонбрун ще намери нов дом в Източните Родопи. В началото на март той беше предаден на българската природозащитна организация „Зелени Балкани“ в рамките на започналия през 2017 година проект „Нова надежда за египетския лешояд“. Това съобщават от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

Първите седмици лешоядът ще прекара в огромна адаптационна волиера, където ще се запознае и с други лешояди. Птиците ще престоят във волиерата до средата на май, когато ще бъдат освободени и ще могат да се присъединят към дивите лешояди. Периодът във волиерата е необходим, за да могат младите птици да се адаптират към мястото и да останат в района до миграцията наесен. Това пускане в дивата природа на египетски лешояди, отгледани на затворено, се нарича „забавено освобождаване“. Така птиците ще имат достатъчно време да натрупат житейски опит при намиране на храна и да влязат в добра физиологична кондиция, преди да поемат предизвикателната миграция на юг. На свобода те трябва да се научат на много неща от опитните лешояди, но най-важно е да ги последват през есента за Африка, където ще презимуват.

Египетският лешояд (Neophronpercnopterus) е най-дребният от четирите вида лешояди, срещащи се в Европа. С размах на крилете до 180 см и дължина на тялото 60-70 см, той е известен още под името „малък лешояд“. В полет може да се сбърка с белия щъркел, от който се отличава по клиновидната опашка и късите крака и шия.

Египетският лешояд е световно застрашен вид, включен в Червения списък на IUCN в категория „Застрашен“. В миналото той е бил повсеместно разпространен на територията на България и Гърция с многобройна численост.

Днес Балканският полуостров приютява по-малко от 90 двойки египетски лешояди. Видът е включен в Червената книга на България и е под опеката на Закона за биологичното разнообразие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия