Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Икономиката на САЩ е силна въпреки "деструктивната" политика на Фед

Президента на САЩ Доналд Тръмп и шефа на Фед Джером Пауъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че икономиката на САЩ е много силна, въпреки "ненужните и деструктивни действия", предприети от Федералния резерв, като това е неговата последна атака срещу независимата централна банка на страната и срещу нейния шеф Джером Пауъл.

"Въпреки ненужните и деструктивни действия предприети от Федералния резерв, икономиката изглежда много силна, търговските сделки с Китай и USMCA се придвижват много добре, има малка или никаква инфлация, а оптимизмът в САЩ е много висок!”, написа Тръмп в Туитър.

Трябва да е има предвид, че USMCA е наименованието на настоявания от Тръмп тристранен  търговски пакт между САЩ, Канада и Мексико, който трябва да замени досегашното Северноамериканското споразумение за свободна търговия, известно като NAFTA.

Агенция Ройтерс напомня, че за разлика от практиката на последните администрации на Белия дом да не коментират лихвената политика на Фед, Доналд Тръмп многократно критикува централната банка относно предприетия от нея цикъл на постепенно увеличаване на лихвените ставки, на който цикъл обаче беше сложен доста рязък край през миналия месец.

В петък Тръмп каза, че Федералният резерв е допуснал грешка, повишавайки лихвените проценти, а негов топ икономически съветник отбеляза, че президентът на САЩ смята, че централната банка трябва да обърне курса и да започне да съкращава лихвите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!