Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арман Бабикян: За хора, търгували с влияние, се дава затвор, не уволнения

Арман Бабикян
Снимка: БГНЕС

За хора, които вероятно са търгували с влияние, се дава затвор, а не уволнения, каза пред БНР политологът и политически пиар Арман Бабикян. Той не очаква реални резултати след вчерашния КСНС.

„Това, което показа КСНС, е до каква степен са несъвместими усилията на политическата класа във връзка с един толкова драматичен за обществото проблем, как липсва готовност за общи действия и до каква степен е възможно духът на взаимоотношенията между Цветанов и Радев да се запази и без наличието на Цветанов“, каза Бабикян в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Когато държавните постове се разглеждат като подаръци, като имущество на дадена политическа сила, не може да очаквате обективна работа от тази политическа сила, категоричен бе политологът.

Той е имал други очаквания от вчерашния съвет.

„Очаквах от КСНС да се бяха обсъждали теми, които са свързани с националната сигурност. За мен националната сигурност на България е застрашена от това, че висшата политическа и държавна инфраструктура е пробита от корупция. Това поставя страната ни в застрашено положение. След като толкова висши държавни чиновници, министри, магистрати могат да бъдат напазарени за дребни пари, представете си в какво състояние е националната ни сигурност пред държави, които са заинтересовани да пробият българския национален интерес“.

Оставането на президента сам с БСП в каквато и да е ситуация не е добър знак, каза още Бабикян относно декларацията на президента след КСНС, която бе подкрепена единствено от левицата.

„В някаква степен беше пъхнат един термометър във врящата супа, който да замери до каква степен политическите сили са изнервени от ситуацията. Най-губещи от липса на политическо решение са гражданите“, коментира политологът и добави, че корупцията не е собственост на една партия.

Според него стандартът трябва да е не отстраняване от длъжност заради корупция, а би трябвало да бъде въобще да не се назначават подобни хора на ключови позиции:

„После юнашкото рязане на глави е изключително атрактивно за медиите, но не решава въпроса, от който страдат хората“.

„Не мога да си обясня как една държавна институция прецени един строеж като годен за довършване, а след това пред премиера се оказа друго. Ако съдът прецени, че строежът е законен, ние сме тези, които ще платим бабаитлъка на министър-председателя“, предупреди Арман Бабикян.

Олигархичните интереси са свързани с висшата ни политическа класа, категоричен е той. Според него оставките не са решение. Изискванията на демокрацията дават проста рецепта – хората, избрани от гражданите да служат на тях, а не на монополите, отбеляза той. По думите му това решение може да дойде на дневен ред само по волята на гражданите.

Съставът на антикорупционната комисия е в тежка политическа зависимост и евентуална смяна на нейния председател и състав не би довела до намаляване нивото на корупцията, подчерта още политологът. По думите му в изградените демокрации контролните комисии умишлено се дават на опозицията, защото тя винаги изключително строго следи за нарушения и за корупцията.

Според него калкулациите за едно място повече или по-малко в Европарламента нямат никакво значение: „Тези калкулации ще отминат още на следващия ден, но корупцията ще остане“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!