Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Палмова неделя папата призова за смиреност на Църквата

Десетки хиляди хора размахваха днес палмови и маслинови клонки на площад "Свети Петър" във Ватикана по случай празника Палмова неделя, докато папа Франциск въвеждаше католическия свят в Страстната седмица с призив към Църквата да бъде смирена, предаде Ройтерс.

След дълга процесия през площада, съпроводен от десетки епископи и кардинали, Светият отец каза в своята проповед, че е важно да устояваме на изкушенията на триумфа и да запазваме скромност.

"Радостни възгласи за влизането на Исус в Йерусалим, последвани от неговото поругаване. Празнични викове, последвани от брутално изтезание. Тази двойствена мистерия съпътства всяка година нашето навлизане в Страстната седмица", заяви папа Франциск.

По думите му, Църквата също трябва да се съпротивлява на триумфализма и духовната суета, които окачестви като "най-коварните изкушения, заплашващи Църквата".

Накрая на проповедта си Светият отец прикани присъстващите да се молят за мир по света и особено по Светите земи и Близкия изток.

На Палмова неделя (католическата Цветница или Връбница) християните честват деня, в който според Светото писание Исус Христос, възседнал осел, влиза в Йерусалим, приветстван като Месия от множеството, което е постлало пътя му с палмови клонки. Дни по-късно обаче той е разпнат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна