Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лагер на смъртта" – новата книга на Васил Даскалов

Васил Даскалов
Снимка: Таня Величкова

„Лагер на смъртта“ е новата книга на Васил Даскалов. Романът е в две части, като първата – „Предизвестие за Ловеч“, ще бъде представена тази вечер.

Любопитна предистория има книгата. До идеята да напише първата част от романа, посветен на концлагера край Ловеч, Даскалов стига след прочитане на интервю с човек, който е бил в лагер, защото е носил тесни панталони.

„Това звучи като една голяма неправда. Книгата не е някаква поръчка и никой не ме е съветвал как да я напиша. Бях докоснат като човек, като гражданин и бидейки пишещ човек, реших, че такива големи събития в нашата история заслужават да имат и художествена литература“, разказа Даскалов в предаването „Преди всички“.

По думите му, книгата е израснала много като концепция и се е запазила документална.

„Въпреки че е роман, той следва фактите. Той остана верен на фактите, на истинските разкази. В нея могат да се намерят изречени думи и от политиците, и от лагеристите. Фикцията е сведена до минимум, тя е просто една спойка между парчетата разкази, мемоари и факти. Тя дава малко повече душа на книгата, тъй като интерпретира тези силни моменти, за които не се говори толкова в документалистиката. Имаме образа на майката и на бащата, които са поколението, преживяло преврата. Те са поколението, което изпитва някаква вина, че не се е подготвило по-добре за тези събития и че е взело решението предварително и това решение го износват техните деца“, добави Васил Даскалов.

Авторът на книгата отбеляза, че една от целите му е в края на романа читателят сам да прецени доколко тези хора са виновни.  

Втората част от романа читателите могат да очакват след една година, каза още Даскалов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна