Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучават ученици в София на безопасно движение с велосипед

Чрез нагледни демонстрации децата опознават реални ситуации на пътя

Момент от велосипедното шествие „София кара колело”
Снимка: БГНЕС

В 51-во училище "Елисавета Багряна" в София учениците ще бъдат запознати с рисковите ситуации, в които могат да попаднат велосипедистите и конфликтите, които могат да възникнат с останалите моторни превозни средства. 

Пред учениците ще бъде представена международната програма "Виждам те. Виждаш ме". Чрез демонстрация ще бъде пресъздадена реална ситуация от движението на пътни превозни средства. Целта е превантивна, обясни пред "Хоризонт" заместник-директорът на 51-во училище "Елисавета Багряна" Веселин Стефанов:

"Важно е да се спазват правилата, пътната маркировка. За да бъдем прави в определена ситуация,  трябва първо ние да спазваме законите и знаците, и след това да очакваме и другите да ги спазват. Така ще се намалят и пътните произшествия."

Веселин Стефанов оценява съдържанието на международната програма "Виждам те. Виждаш ме" като "абсолютно позитивно".

Карането на колело е много хубав спорт. Все повече млади хора, и не само млади, се придвижват с велосипеди и така пазим и природата, коментира той. 

Според Радостина Петрова от Сдружение "Велоеволюция" по време на обученията за реалните ситуации в движението в градска среда е важно надграждането на знанията.

"Децата трябва да се научат да прилагат тези умения и в реална пътна среда, а това е, което липсва в училищната програма. Децата да могат да карат по улиците на своя град, да свикват с реалното пътно движение и да се справят с реални ситуации, които могат да възникват."

Голяма част от велосипедистите са и шофьори и трябва да знаят това положение - кога има мъртва точка във видимостта на даден шофьор, както и кога има такава ситуация с различни пътни превозни средства.

"Тези мъртви точки са по-скоро зад автомобила - там, където шофьорите не могат да погледнат и да видят добре с огледалата за задно и странично виждане. Разликите са в габаритите на превозните средства. Наистина понякога се получава така, че дори шофьор, който е опитен, може да не види бързо и наближаващо двуколесно превозно средство. От тези мъртви точни страдат не само велосипедистите, но и мотористите. Така че наистина нагледното демонстриране е изключително важно", каза още Радостина Петрова.

Тя допълни, че конфликтните точки са кръстовищата. "Там участниците в движението, когато допуснат грешка, именно се случват най-тежките пътно-транспортни произшествия. Хората доста често не са наясно с предимството си, с това как да го ползват, как да установят контакт с другите превозни средства и да определят кой къде ще мине."

"Вниманието трябва да е насочено най-вече към кръстовищата и то не само от страна на велосипедистите или на шофьорите, или на пешеходците, а също и от страна на стопаните на пътя - общините, които трябва да направят кръстовищата безопасни, т.е да е ясно на всеки участник в движението каква е неговата роля и какви правила трябва да спазва на точното място", поясни Петрова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!